Wintermoe? Kijk naar de boomknoppen!

René Alblas

30-01-2015 00:00:00

DOOR: RENÉ ALBLAS

Winter in optima forma, daar hou ik van. Een flink pak sneeuw met temperaturen overdag iets onder nul en van tijd tot tijd een blauwe lucht met een winters zonnetje. Hier in de Vogezen maak ik dat gelukkig ieder jaar wel mee. Maar winters kunnen ook gewoon grijs, nat en akelig koud zijn (zeker in Nederland). Daar wordt je niet vrolijker van.
Maar gelukkig zijn er altijd nog de boomknoppen. Ieder jaar in november en december verbaas ik me weer over al dat jonge leven dat de bomen alvast tonen voordat de winter begint. De ene soort doet het wat uitbundiger dan de andere, maar als je goed kijkt zie je in de donkere winterdagen al de voorbodes van de lente!
Een mooi voorbeeld is de beuk. Deze boom draagt tot laat in december nog zijn herfstbladeren maar begint in november al nieuwe knoppen te maken. Sierlijke, dunne knoppen als een soort stokbroodje. Als ik hier rondom mijn huis in de bossen loop lijken alle beuken mij toe te schreeuwen “wij zijn klaar voor de lente hoor, kijk maar!”.

Maar mijn favoriete boomknop is die van de kastanje. Ongelooflijk wat zit daar een levenskracht in! Tijdens de wintermaanden zie je de knoppen dikker en dikker worden en ergens in april (afhankelijk van het weer) barsten de knoppen open. En dan ontstaan er pas echt kunstwerkjes. Het is absoluut de moeite waard om in de lente regelmatig even naar de kastanjeknoppen te gaan kijken. Er lijken zich dagelijks nieuwe sculpturen te vormen.
Als je wat meer documentatie over boomknoppen gaat zoeken valt het op dat veel boomknopinformatie op kinderen is gericht. Best raar eigenlijk, waarom zouden volwassenen niet wat meer willen weten over ‘de geheimen van het winterbos’. Een paar voorbeelden:
deze prima zoekkaart is bedoeld voor kinderen en ontwikkeld door Het Landschap Noord-Holland.
En het Engelse Woodland Trust ontwikkelde deze geweldige zoekkaart voor jonge natuurdetectives. De beech (beuk), horse chestnut (kastanje) en lilac (sering) knallen er wel uit!

Volgens mij wordt het tijd om in te zien dat volwassenen met een (lichte) winterdepressie zeker zoveel behoefte hebben aan een uitleg over boomknoppen!


Meer Bladgroen