De winter is begonnen, nog een terugblik op de herfstbomen

René Alblas

22 December 2016 .

Gisteren is om 11.44 uur de winter begonnen. Een mooi moment om even terug te kijken naar de herfstbomen van de afgelopen maanden.

Roots fotostagiair Eloy Gotjé fotografeerde de afgelopen maanden steeds dezelfde plek om nauwkeurig de ontwikkelingen van de herfst te kunnen volgen.

Bekijk hieronder het resultaat en de toelichting van Eloy.

Een grote populier in een stadspark van Almere. De bladeren van de populier, die aan één kant glanzend zijn en aan de andere kant een matte kleur hebben, geven goud licht bij een lage avondzon. De herfst is begonnen, maar de boom zit zit nog vol bladeren die er ieder moment af kunnen gaan vallen.

 

Wanneer het vaker gaat regenen en de wind harder wordt, laten de eerste bladeren al los. De populier wordt als één van de eerste wat kaler.

 

In etappes laat de boom steeds meer bladeren vallen. Het aantal zonnige periodes neemt af en de regenbuien nemen toe. Dagen worden korter, maar de hoeveelheid licht in het bos neemt toe.

 

Een harde wind waait door het land en deze neemt een groot deel van de bladeren aan de herfstbomen mee. Wij zijn nu halverwege de herfst en de boom is bijna kaal.

 

Een heftige najaarsstorm heeft de boom in één grote leegte veranderd. Er zit geen blad meer in en de boom is klaar voor een strenge winter!

 

Het valt alléén op als je er op let. De eerste bladeren zijn van de bomen gevallen, maar aan de bomen is dit nog niet te zien. Dit is het begin van de herfst, waar het al kouder wordt maar waar nog bijna geen fysieke veranderingen worden waargenomen.

 

De dagen duren korter, maar in het bos komt meer licht. Alleen de zwakste bladeren liggen nu op de grond. Door de bomen heen schijnt het avondlicht van de zon, dat nu veel beter bij de kern van het bos kan komen door de bladeren die het licht niet langer blokkeren.

 

Er liggen bladeren, maar de bomen zitten nog vol! De herfst is nu officieel begonnen, en de bladeren kunnen ieder moment gaan verkleuren en afvallen.

 

Na een tijdje beginnen ineens alle bladeren te kleuren van groen naar een mix van geel, bruin en oranje. Het bos is ineens een flink stuk lichter naarmate er steeds meer blad op de grond terecht komt.

 

Een stevige wind waait over het landschap waarbij de bomen in etappes veel kaler worden. Het bos lijkt lichter dan het ooit is geweest! Nu is het wachten op de eerste najaarsstorm.

 

De natuur is zich voelbaar aan het voorbereiden op de eerste najaarsstorm die de genadeklap geeft waarbij al het resterende blad uit de boom waait. Het regent nu ineens veel vaker. Het blad wordt nat en zwaar.

 

De najaarsstorm heeft alle resterende bladeren uit de hoge herfstbomen geblazen. Het blad dat op de grond is gevallen verdwijnt langzaam in de grond waar het terecht is gekomen.

 

De lage struiken laten als laatste hun bladeren los omdat de bomen ze beschermden tegen het heftige weer. Nu de bomen leeg zijn kan de wind door de lage struiken waaien.

Geïnspireerd geraakt? Probeer eens zo’n serie van de lente te maken en stuur hem naar Roots!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bladgroen