Hoe snel slijten bevertanden door dat geknaag aan boomstammen?

Daniël Mulder

23-11-2020 00:00:00

bevertanden

De bever is het grootste knaagdier van Europa. Zie je een bever dan vallen direct zijn grote voortanden op. Daarmee kunnen ze vrijwel alle struiken en bomen doorknagen. Hoe snel slijten bevertanden eigenlijk door al dat geknaag?

Bevertanden

Bevers leven in moerassen en langs beken, rivieren en meren. De aanwezigheid van bossen op de oevers is noodzakelijk omdat bevers dammen bouwen. Foto: Chantal van Wees

De knaagtanden van een bever zijn aan de voorkant bedekt met een laagje knaloranje glazuur, dat zo hard is als glas. Daarachter zit het wat zachtere tandbeen. Juist door ze te gebruiken slijpt de bever zijn tanden constant bij. Doordat het tandbeen sneller slijt, blijft er aan de voorkant van de tand een vlijmscherp randje glazuur staan.

Door zijn knaagactiviteiten slijten de snijtanden maandelijks ongeveer twee centimeter. Maar ze groeien even snel aan, dus de bevertanden blijven op lengte.

Meer over de bever

  • Behalve grote tanden hebben bevers ook veel haar. Op 1 cm2 bever groeien maar liefst 10.000 haren. Maar op zijn buik nog meer. Hoeveel precies? Dat lees je hier.
  • Bijna twee eeuwen lang was hij verdwenen, maar inmiddels woont de bever verspreid over heel Nederland. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking met dit bijzondere knaagdier in de vorm van zeven beverweetjes.
  • Bij de Zoogdiervereniging vind je een uitgebreide beschrijving over de bever.

Foto header: iStock


Meer Blog