Broodjeaapverhaal of niet: een spin overleeft een val uit het raam

Daniël Mulder

30 April 2020 .

Kan een zwaan je arm breken door een slag met zijn vleugel? En kunnen vleermuizen verstrikt raken in je haar? Roots ontrafelt regelmatig een broodjeaapverhaal. Deze keer: een spin overleeft een val (of worp) uit het slaapkamerraam…

Een bekend tafereel. Er zit een spin op de slaapkamer en vaak is die ongewenst. Dus de spin moet weg. De barmhartigen onder ons vangen de spin en voeren het diertje af. Hoe? Meestal via het slaapkamer naar buiten. Maar overleeft een spin een val van een paar meter hoogte, zoals wordt beweerd? Of is het een broodjeaapverhaal?

broodjeaapverhaal

Foto: iStock

Roy Kleukers van EIS-Nederland vertelt: “Spinnen zullen een val (al dan niet via een mensenhand) uit een slaapkamerraam zeker overleven. Door hun lichte gewicht, platte lichaam en vele haren en stekels maken ze niet veel snelheid en komen ze zacht neer.”

Reis door de lucht

Wat weinig mensen weten, is dat spinnen zich over grote afstanden kunnen verplaatsen door de lucht. Kleukers: “Als de omstandigheden goed zijn, dan gaan vooral jonge spinnetjes op een hoge plek zitten, bijvoorbeeld bovenop een plant of de rand van een tafel. Ze maken dan een lange spindraad die uit het achterlijf komt en door de wind wordt opgepakt. Zo kunnen ze enkele meters tot vele kilometers verplaatst worden. Spinnen zijn dus gewend aan het leven in de lucht.”

Meer spannende verhalen over spinnen

Foto header: Noortje Russel

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog