Burlende herten: een oerervaring

René Alblas

12 September 2014 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

Minstens één keer in je leven moet je een burlend hert hebben gezien en gehoord. Dat is zo’n oerervaring! Toen ik nog op de Veluwe woonde was het voor mij een soort van thuiswedstrijd. In het park de Hoge Veluwe, bij Vierhouten en bij Radio Kootwijk kun je min of meer georganiseerd het burlen gaan bekijken. Een aantal keren stond ik ook tussen de andere natuurliefhebbers te genieten van deze hertenshow.

Dat was leuk en indrukwekkend, maar ik hield er toch een soort van dierentuingevoel aan over. En toen kwam ik op een mooie herfstavond op bezoek bij fotograaf Vincent Munier in de Vogezen. ‘Ik wil je graag wat laten zien en horen’, zei hij tijdens de begroeting. En meteen stapten we in zijn auto en reden naar een bos waar zelden een toerist of wandelaar komt (die bestaan nog in de Vogezen). Onvoorbereid als ik was kreeg ik direct een bodywarmer van Vincent omgehangen en hij drukte zijn reserve-verrekijker in mijn handen. En ja hoor, daar waren ze. We stonden op een heuvel aan de rand van het bos en konden zo op meerdere plaatsen tegelijk de bronstige herten zien en horen. Sommige dieren waren heel dichtbij en hun geburl was echt oorverdovend. Helemaal alleen met de herten (en Vincent) voelde ik toen pas echt wat voor oergevoel die beesten je kunnen geven!

10517502_788237441198815_8719896108287513858_nVincent reisde sindsdien de hele wereld rond maar bleef de edelherten in de Vogezen ook volgen. En dit jaar vond hij de tijd rijp om er een boek van te maken. Dat boek komt heel dichtbij die oerervaring die je hebt als je het live meemaakt. De spanning en het oergevoel spatten van zijn foto’s af. En voor het geluid is ook gezorgd! Bij het boek wordt een cd met prachtige burlgeluiden geleverd. De oerervaring compleet.

 

Een mooi filmpje zien dat Vincent maakte bij zijn nieuwe boek? Klik hier.

Alle foto’s: Vincent Munier

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog