Geknaag onder de motorkap

René Alblas

12 december 2014 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

Een tijdje geleden werd ik tijdens een autorit opgeschrikt door een dashboardlampje dat plotseling aanging. Ik ben niet een echte autofanaat en als ik zo’n lampje zie branden gaan er twee emoties door mij heen: ’ help, foute boel, ik moet direct stoppen’ en ‘wat zou dat symbooltje op het dashboardlampje in vredesnaaam betekenen?’. Op de eerstvolgende parkeerplaats dus maar gestopt en de handleiding doorgelezen. Een probleem in het elektrisch circuit, bleek de boodschap van het oranje lichtje te zijn.

‘Ja, en nu?’, dacht ik toen. Als je middenin de Vogezen rijdt is een garage niet altijd dicht in de buurt. Ik besloot verder te rijden en maar af te wachten waar het schip zou stranden. Gelukkig ging het lampje een tijdje later weer uit. Maar tijdens een volgende rit floepte het waarschuwingslampje toch weer aan. Naar de garage dus.

De Franse garagehouder had na mijn verhaal al direct een vermoeden van wat er aan de hand was. Hij opende de motorkap en mompelde zachtjes “c’est pas vrai”, wat zoiets betekent als “het zal toch niet waar zijn”. Ja hoor, het was waar. Op een vijftal plekken was er geknaagd aan de kabels. Gelukkig ging het alleen om beschadigingen, geen enkele kabel was helemaal doorgeknaagd.

”Dat moeten muizen zijn”, vertelde de garagist. Een andere knager die gek is op auto’s, de steenmarter, knabbelt namelijk wel gelijk de kabel door. Sterker nog, als een steenmarter ’s nachts echt lekker zijn gang kan gaan onder de motorkap is er ’s ochtends geen kabel meer over.

Waarom doen knagers zoals muizen en steenmarters dit? De motor van een auto biedt natuurlijk lekkere beschutte plekjes maar belangrijker is nog de aanwezigheid van visolie en mais in de betreffende kabels. Kabelfabrikanten verwerken deze voedingsmiddelen in hun kabels. En daarmee zijn het lekkernijen voor de knagers geworden! Ook slepen de steenmarters de kabels mee naar hun nest als isolatiemateriaal. Hun nesten bevinden zich meestal in oude bomen en tussen de rotsen.

Maar gelukkig ging het bij mij dus niet om die verwoestende steenmarters maar slechts om knabbelgrage muizen. Het kunnen bosmuizen of huismuizen geweest zijn. Met name de laatste soort schijnt ook van kabels te houden.

Toen ik de gerepareerde auto weer thuis op zijn plek zette viel mijn oog op de gft-bak die op nog geen meter afstand van mijn parkeerplaats staat. Zo’n bak is natuurlijk een interessante plek voor muizen. Ik besloot de bak zo’n 100 meter verderop te plaatsen (ja, als je in de Vogezen woont heb je de ruimte). In de hoop dat ze de oversteek naar mijn auto niet meer zouden maken. En inderdaad, sindsdien is er geen dashboardlichtje meer gaan branden.

Leuk filmpje: Het Duitse automerk Audi onderzoekt de steenmarter onder de motorkap [youtube https://www.youtube.com/watch?v=zIL2GuG6Hok]


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog