IJsbeer Fred verdient een naam

Daniël Mulder

13 November 2015 .

DOOR: DANIËL MULDER

Dierentuin Artis stopt met het geven van namen aan dieren. Ook sturen ze geen persberichten meer waarin ze blij verkondigen dat er een babygiraf is geboren. Nee, voortaan wordt er gewoon een veulen geboren. Artis stopt dus met het vermenselijken van dieren. “We vertellen liever iets over de diersoort dan dat we de naam gaan promoten. Want die vermenselijking van dieren gaat steeds verder. Het gaat over sóórten”, zegt de Artis-directeur Haig Balian in NRC.

De directeur zegt ook: “We vinden dode dieren zielig. En tegelijk eten we weet ik hoeveel dieren per dag op, en worden er in de duinen damherten afgeschoten.” Hij wil mensen daarvan bewust maken. Dat klinkt op papier redelijk, maar het ontmenselijken van dieren is een nutteloze zet van Artis. Dankzij namen als ijsbeer Fred en Joop de olifant vinden mensen ze sympathiek. Dan identificeren ze zich ermee. Als mensen dieren sympathiek vinden, beschouwen ze hen als hun vriend. Huisdieren hebben er hun bestaan aan te danken. Door ze geen naam te geven, stoot je ze af en blijven ze anoniem.

BOERENKOOL MET WORST
Hoe meer een dier een dier is, hoe wreder wij ze behandelen. Dieren zonder naam zijn minder herkenbaar, het worden nummers. Mensen vinden getallen abstract. Iets wat abstract en ongrijpbaar is, raakt je nauwelijks. Dat is de essentie van de bio-industrie. Denk maar niet dat al die miljoenen kippen en koeien een naam hebben. Die krijgen een streepjescode als grafopschrift.

Als vegetariër ben ik niet tegen vlees eten. Er zijn situaties waarin je als mens probeert te overleven en waarin de jacht onderdeel is van het bestaan. Maar in Nederland overleven we eenvoudig zonder vlees. We kunnen de morele keuze maken geen vlees te eten. Natuurlijk, het vlees is zwak en boerenkool met worst heerlijk, maar wie achteloos vlees eet zegt: het interesseert mij niet dat er massaal dieren worden gedood.

‘Dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen’, het was Meneer de Uil van de Fabeltjeskrant die deze wijze woorden sprak. Dieren willen dus geen pijn lijden, ze willen niet in hokken zitten, ze willen niet worden beschoten, ze willen niet dood op een bord liggen. Mensen willen dat niet, dieren dus ook niet. Dieren hebben gevoel, ze lijden pijn, ze hebben emoties. Net als wij. Artis moet de dieren niet ontmenselijken, mensen moeten juist inzien dat ze dieren zijn. Dieren met een naam. Net als jij.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog