Leven tussen de wolven

René Alblas

22 August 2014 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

Ik ben omsingeld door de wolven! Is dat eng? Welnee! De wolf rukt steeds verder op in Europa en hier in Frankrijk heeft het sluwe dier al een enorm verspreidingsgebied. Diverse natuurclubs houden de vorderingen van de wolf in de gaten en maken daar mooie kaartjes van. En zo kon ik onlangs concluderen dat ik omsingeld ben. Ten oosten en ten noorden van mijn woonplek in de Vogezen waren vorig jaar al wolven gezien, nu zijn daar het zuiden en westen bijgekomen.

Helaas bestaat Frankrijk niet alleen maar uit goedwillende natuurliefhebbers. Er is hier een enorme jachtlobby en er zijn veel boeren met schapen. Vooral die laatste groep krijgt veel bijval van de regering. En ik moet toegeven dat ik daar ook wel een beetje gevoelig voor ben. Als je op tv een huilende schapenboer ziet die een kwart van zijn kudde heeft verloren aan hongerige wolven voel ik wel mee. En dan gaat het mij niet om het economische verlies, er bestaan prima vergoedingsregelingen voor ‘gestolen’ schapen, maar om de emotionele schade. De enorme stress die dit oplevert bij de schapen, ook bij de rest van de kudde die het overleefd heeft. En het verdriet van de boer (of herder) die ineens een aantal van zijn trouwe schaapjes mist. Of word ik dan te sentimenteel?

Dat de wolf het recht heeft om de gebieden die de mens ooit van hem heeft afgepakt te heroveren is duidelijk. Wolven afschieten is natuurlijk geen goede optie. Maar wat dan wel?

Jaren geleden liep ik met fotograaf Vincent Munier door het Vercors-gebergte, aan de rand van de Alpen. Volgens eeuwenoude traditie (en voor behoud van een open landschap) worden daar sommige hoogvlaktes in de zomer begraasd door schapen. We spraken een herder en die was er heel duidelijk in. Als je je kudde niet beschermt raak je gemiddeld tien procent van je beesten kwijt aan de wolf. Hij had zelf zes Pyreneese berghonden bij zijn kudde lopen en had geen enkel probleem. De forse honden beschermen de schapen alsof het hun eigen pups zijn, hij had nog nooit een wolvenaanval op zijn kudde gehad. Zo simpel is het dus.

Wil je weten of de wolf al in Nederland is? Kijk dan eens op deze site.

Alle foto’s zijn gemaakt door Vincent Munier

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog