Nachtvlindernacht 2021: zó herken je zelf nachtvlinders

Daniël Mulder

1 September 2021 .

nachtvlinders

Vlinderliefhebbers opgelet, de Nationale Nachtvlindernacht staat voor de deur. Op vele plekken in Nederland kun je op vrijdag 3 en zaterdag 4 september naar nachtvlinders kijken. Ook kun je weer meetellen. Maar hoe houd je dag- en nachtvlinders eigenlijk uit elkaar?

Het lijkt zo eenvoudig. Dagvlinders vliegen overdag en nachtvlinders ‘s nachts. Toch klopt dit niet helemaal, want er zijn ook nachtvlinders die overdag vliegen. Dit worden dagactieve nachtvlinders genoemd. De sint-jansvlinder is een mooi voorbeeld.

nachtvlinder

Een gele tijger (nachtvlinder). Foto: Iris Waanders

Een betere manier om ze uit elkaar te houden zijn de voelsprieten op de kop. Bij dagvlinders eindigen de sprieten namelijk altijd met een klein knopje. Bij nachtvlinders is dit niet het geval. Ook vouwen nachtvlinders hun vleugels plat op hun lichaam als ze rusten.

Zelf nachtvlinders lokken

Nachtvlinders kun je bijna overal spotten. In bossen en andere natuurterreinen, maar ook in stadsparken en je eigen achtertuin. Een goede locatie om nachtvlinders te zien is een plaats in de luwte van bijvoorbeeld een muur of bosrand, vooral op plekken met veel diversiteit in de vegetatie. Een gevarieerde bosrand is bijvoorbeeld erg geschikt.

Om nachtvlinders te zien, kun je natuurlijk naar een van de ruim vijftig excursies gaan die in Nederland zijn tijdens de Nationale Nachtvlindernacht op vrijdag 3 en zaterdag 4 september. Maar je kunt ook zelf eenvoudig nachtvlinders lokken. Met een felle lamp gericht op een wit laken lok je al nachtvlinders. Ze komen namelijk op het witte laken af dat zeer licht is. Ze denken dat het dag is en gaan dan in rust op het laken. In een goede nacht kun je wel vijftig soorten vlinders lokken.

Nachtvlindernacht

De Nationale Nachtvlindernacht is er niet alleen voor al deze mooie vlinders, maar ook om mensen kennis te laten maken met nachtvlinders. Om 20:22 uur gaat de zon onder, waardoor het gemakkelijker is om bezoekers te krijgen dan midden in de zomer als het pas na elven donker wordt.

nachtvlinders

Spaanse vlag. Foto: Loes Kuiper

Lees meer over vlinders:

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog