Natuurpark Lelystad: op kraambezoek bij de wisenten

Daniël Mulder

22 May 2018 .

Natuurpark Lelystad

In Natuurpark Lelystad kun je door het leefgebied wandelen van de wisent en het przewalskipaard. Roots ging er kijken, ook omdat er een jong wisentje is geboren. In het bezoekerscentrum temperen ze de verwachtingen: “De leefgebieden zijn groot, je moet goed zoeken naar de dieren.”

Natuurpark Lelystad

Przewalskipaarden in Natuurpark Lelystad. Foto: Daniël Mulder

De Oostvaardersplassen, vliegveld Lelystad, er gebeurt genoeg in Flevoland. Minder bekend is dat er pal naast Lelystad een natuurpark ligt waar je onder meer elanden, wilde zwijnen, bevers, moeflons, przewalskipaarden en wisenten kunt zien. Maar het is geen dierentuin. De dieren leven in grote gebieden met graslanden en bos. De kans dat je bijvoorbeeld geen wisent ziet is aanwezig. Zeker nu er jong wisentje is geboren.

Natuurpark Lelystad is sinds 1994 in beheer van het Flevo-landschap. De entree is gratis, wil je parkeren dan betaal je € 3. Er is een bezoekerscentrum met fijne horeca, je kunt er fietsen huren en er zijn verschillende wandelroutes om te volgen. Het park is met 371 hectare ruim opgezet en biedt een mix van water, bos en graslanden. Het gros van de paden is verhard is, dat is jammer want dat neemt het natuurgevoel een beetje weg.

 

Wisent op het wandelpad

In 2016 is in Natuurpark Lelystad het Wisentpad geopend. Dit is gelukkig een heus bospad en hier wandel je letterlijk in het gebied van de wisenten en de przewalskipaarden. “Houd zeker 50 meter afstand en zorg dat je niet tussen de moeder en het jong in komt te staan”, waarschuwt de medewerker van het bezoekerscentrum. Een wisent kan 1.000 kilo worden, die waarschuwing wordt genoteerd.

Nog even de regels lezen bij het klaphek. ‘Niet voeren, afstand houden, etc’. “En als ze op het pad staan of liggen, kun je het beste omkeren”, vertelde de mevrouw nog van het bezoekerscentrum. En dat doen ze dus. In ieder geval vandaag. Tussen de bomen liggen een stel grote lijven en ook op en pal naast het wandelpad liggen de wisenten, rustig in de schaduw.

Foto: Daniël Mulder

Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad is internationaal bekend geworden door herintroductie van przewalskipaarden in Mongolië en wisenten in Rusland en Letland. Naast het wild achter de hekken is er ook ‘normaal wild’ te zien, denk aan reeën, konijnen, vossen, wezels, hermelijnen en bunzingen. Minder natuurlijk, maar voor kinderen wel leuk is dat rond 15 uur de otters een visje krijgen gevoerd. Het levert spektakel op want er is ook een blauwe reiger die probeert de vis te stelen van een bejaarde otter.

Natuurpark Lelystad, Vlotgrasweg 11, 8219 PP Lelystad. Dagelijks toegankelijk. Toegang: gratis.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog