Nieuwe blogreeks: Door de ogen van een natuurfilmer

René Alblas

31 August 2015 .

Vandaag starten we met een nieuwe blogger. De Vlaming Frederik Thoelen is bioloog, werkt bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, is gastpresentator van het Belgische tv-programma Dieren in Nesten en is verzot op filmen. En – ook niet onbelangrijk- hij kan smakelijk verslag doen van zijn ervaringen in de natuur.

Maandelijks zal hij op Roots Natuurbloggers berichten over zijn ervaringen als natuurfilmer.

Hieronder aflevering 1,

Vallende peren…

DOOR: FREDERIK THOELEN

Natuurfilmpjes maken… Dat is de laatste jaren niet alleen mijn hobby, maar ook mijn passie. Nadat ik enkele jaren voor het Vlaamse televisieprogramma Dieren in Nesten nachtdieren ben gaan zoeken, heb ik de smaak helemaal te pakken, en ben ik elke week wel ergens te vinden om een poging te doen wilde dieren op beeld vast te leggen.

Mijn hoofdonderwerp van het laatste jaar zijn de dassen in de Voerstreek. “Onze eigen panda’s” zijn fantastische dieren, niet zo heel bekend bij het grote publiek, maar waarmee altijd wel iéts te beleven valt. Zijn ze niet vakkundig regenwormen uit de grond aan het trekken, dan zijn ze wel druk bezig hun enorme burchten te verbouwen, en als ze daar geen zin in hebben, ligt de hele familie misschien wel voor de ingang van de burcht elkaar rustig maar geconcentreerd te vlooien. Kortom, bij de dassen is er altijd wel leven in de brouwerij!

Een tijdje geleden liep ik in de vroege avond in een weide in de Voerstreek, en terwijl de zon langzaam onder ging, zag ik in de verte onder een boom twee zwarte stipjes bewegen. Dassen! De boom bleek een oude perenboom te zijn die door de aanhoudende hitte en droogte zijn halfrijpe peren al wat vroeger dan normaal liet vallen. Halfrijpe peren zijn wat zurig en hard voor ons, maar dassen zijn er zot van. Laat die perenboom nu op minder dan 10 meter van een bezette dassenburcht staan, en het spreekt voor zich dat iemand die graag de natuur in beeld brengt, deze kans niet onbenut mag laten! In de boom hingen nog massa’s peren, dus kwam ik de volgende dag terug, gewapend mét camera, infraroodlampen en een schuiltentje.

Ongeveer 10 minuten na het opzetten van mijn tent kwam al de eerste das tevoorschijn! Het was de vroege avond, en terwijl ik van het zicht en de smekkende geluiden van de snoepende das aan het genieten was, kon ik enkele mooie beelden maken. Het natuurlijk gedrag van wilde dieren gadeslaan, zeker van zo dichtbij, geeft altijd een kick, maar toen even later een tweede, derde én vierde das tevoorschijn kwamen, was mijn avond meer dan geslaagd. Als mooiste verrassing verscheen er plots een vijfde das uit de oude perenboom zelf! De perenboom was hol, en wat ik tot dan nog niet wist, was dat er zich een uitgang van de burcht ín de holle perenboom bevond! De das kwam uit de boom tevoorschijn, greep een peer en liep snel terug naar de veiligheid van de burcht. Het schouwspel bleef nog een tijdje duren, en sindsdien ben ik nog enkele keren terug geweest. Zolang de peren bleven vallen, bleven de dassen komen. Op een avond verzamelden zelfs tien dassen tegelijkertijd onder de perenboom!

Ik ga heel graag op reis om wilde dieren te zoeken en observeren, maar we mogen onze eigen natuur zéker en vast niet vergeten, en hoe blij de dassen waren met dit dagelijks gratis feestmaal, zo blij was ik met enerzijds de beelden die ik kon maken, maar vooral toch met het feit dat ik live getuige was van op en top natuur, en dit in onze eigen streek!

En het filmpje zelf? Dat is ondertussen klaar en gemonteerd terug te vinden op mijn blog wild-things.be. Met dank aan Geert trouwens, die de voice-over voor zijn rekening heeft genomen!

Tot volgende maand!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog