Onthullend: dit is de mol

Daniël Mulder

11 January 2015 .

DOOR: DANIËL MULDER

Veel mensen in Nederland willen momenteel dolgraag weten: Wie is de mol? Dat is een tv-spel met mensen. Een van hen is ‘de mol’, die saboteert het spel. Maar niemand weet wie. De deelnemers niet, de kijkers niet. Maar om de mensenmol te doorgronden, moet je eerst weten hoe de dierenmol in elkaar steekt. Daarom 5 onmisbare feiten die je over de mol moet weten.

 

1. De essentie van een mol is dat die ongezien blijft. Hij leeft zijn hele leven in de inktzwarte duisternis van de aarde en lijkt daar gelukkig. De mol is een gravend raadsel die een labyrint van gangen maakt waarin iedereen verdwaalt, behalve de mol zelf. Mollen kunnen waanzinnig goed graven. Het zijn gravende torpedo’s. Ze kunnen 20 centimeter per minuut graven, dat is zo’n 12 meter per uur. De mensenmol is dus geen slappeling.

2. Een mol is kleiner dan je denkt, denk daaraan als je Wie is de mol? kijkt. Wanneer je een molshoop ziet, denk je al gauw dat een mol het formaat heeft van een huiskat. Fout. Een mol is niet veel groter dan een flinke aardappel.

3. De mol is geen vegetariër, die deelnemers van het tv-programma vallen dus af. Ze verrichten zware arbeid en het zijn flinke eters. Ze werken dagelijks 50 tot 100 procent van hun eigen lichaamsgewicht naar binnen. Stel je eens voor: je weegt 80 kilo en dat je minimaal 40 kilo vlees moet eten op een dag. Mollen doen het, vooral regenwormen eten ze in grote hoeveelheden.

4. Een mol is geen groepsdier, vink dus de gezelligheidsdieren maar van je lijstje af. De grootste vijand van de mol is de mol.

5. Let op de nagels van de deelnemers. Mollen hebben scherpe en lange nagels. De mannen lijken daarom kansloos. Volgens Charles Darwin lijken de voorpoten van de mol qua bouw trouwens sterk op mensenhanden.

Als je het nu nog niet weet, dan ben je mogelijk een blinde mol.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog