Wat een vraag: hoeveel eieren legt een ringslang?

Daniël Mulder

4 June 2021 .

Ringslang in een poel in Vierhouten, de Veluwe

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoeveel eieren kan een ringslang leggen? Paul Böhre, Roots-redacteur en samensteller van de rubriek Wat een vraag!, geeft antwoord.

“Na de paring in april duurt het zo’n twee maanden voordat de eieren – dat is dus rond deze tijd – worden gelegd in een broeihoop”, vertelt Roots-redacteur Paul Böhre. “Meestal twintig tot dertig stuks, maar in jaren met veel voedselaanbod legt een ringslang soms wel honderd eieren. Ze zijn niet hard, zoals vogeleieren, maar zacht en perkamentachtig van kleur. Nadat de eieren gelegd zijn, duurt het nog eens twee maanden voordat ze uitkomen, meestal begin augustus. De slangetjes die daaruit komen zijn minuscuul.”

Foto: Roland Bruggink

In de ban van slangen!

In de nieuwe Roots van juni vertelt slangenkenner Johann Prescher over zijn fascinatie voor slangen. En ja, hij is 2 keer gebeten door een adder. Meer weten? Bestel het juninummer hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

Meer leuke vragen over de ringslang

  • Een adder kan bijten en is giftig, maar heeft de ringslag ook giftanden?
  • De Nederlandse ringslang is officieel een echte soort. De ringslang was altijd een ondersoort, maar uit genetisch onderzoek blijkt dat de slang een eigen status verdient.
  • Vorst of een harde gure wind. Geen weer voor een adder of ringslang. Hoe kan het eigenlijk dat slangen, die via zonnewarmte hun lichaamstemperatuur op peil houden, de soms barre Nederlandse winters overleven?

Foto bovenaan: Martijn Nugteren

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog