‘Squeak’ daar gaat een eekhoorn!

René Alblas

22 May 2015 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

Eén van mijn favoriete bezigheden tijdens het koffiedrinken in de tuin is speuren naar eekhoorns. Mijn terras grenst aan een beukenbos, dus de kans is best groot. Vorige week was het bingo, ik zag er drie tegelijk! Al buitelend van de ene tak naar de andere had het bruinrode trio nauwelijks aandacht voor wat er op de grond gebeurde. Mijn vrouw, mijn drie honden en ik konden ze dus prima van dichtbij bekijken. Het leek alsof ze een soort van ruzie met elkaar maakten. Er waren korte confrontaties die gepaard gingen met een bijzonder geluid. ‘Squeak’. Dat had ik nog nooit gehoord, squeakende eekhoorns! Er komt best veel geluid uit zo’n klein beestje!

Vermoedelijk ging het om drie mannetjes die bezig waren hun hiërarchie te bepalen. In de paartijd dagen de eekhoornkerels elkaar uit om te bepalen wie er mag gaan paren.

De dieren wisten van geen ophouden. Ik ging rustig een tweede kopje espresso zetten en bij mijn terugkomst waren de eekhoorns nog steeds in de weer. Later in de middag ging ik weer eens kijken, maar toen was het spul helaas vertrokken.

Wat is er toch zo fascinerend aan eekhoorns? Hun guitige koppies, de manier waarop ze hun voedsel vasthouden of de gracieuze manier van voortbewegen, als een soort balletdansers in de boom?

Veel natuurfotografen doen er alles aan om zo’n schattig beestje voor hun lens te krijgen. Eekhoorns zijn gek op pindakaas en daar kun je als fotograaf gebruik van maken. Er worden hele stellages gebouwd om de gulzige diertjes op de meest fotogenieke plekken te krijgen. En met succes!

 

Overigens zijn eekhoorns helemaal niet zulke leuke knuffels. Een collega-redacteur bezocht eens een eekhoornopvang en merkte daar dat de schattig ogende diertjes best agressief kunnen zijn. Kom vooral niet met je vingers bij hen in de buurt, want je krijgt gegarandeerd een knauw!

Nee, de eekhoorns in de boom en ik op mijn terras. Dat is het beste voor iedereen.

 

Klik hier voor de site van de eekhoornopvang.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog