Te veel wilde zwijnen

René Alblas

26 September 2014 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

Met wilde zwijnen heb ik al heel lang een bijzondere relatie. Het begon in de zomer van 2000. Ik was toen net verhuisd naar een huis aan de rand van het bos bij Putten. En als je twee Berner Sennen honden hebt is er niets mooiers dan even je tuinhekje open te maken en gelijk in een eindeloos bos te staan. We wandelden op een mooie zomeravond over een spannend smal paadje en de honden scharrelden lekker tussen de dichte begroeiing langs het pad.

Opeens hoorden we een enorm kabaal, alsof er een tank uit de bosjes kwam gereden. Maar het was een wild zwijn. Op nog geen twee meter afstand stond het dier oog in oog met onze Berners. De slimste zette het op een rennen en (zo bleek later) zat keurig te wachten voor ons tuinhek. De andere kon niet snel genoeg wegkomen en werd direct overmeesterd door het woeste zwijn. Gelukkig was het een vrouwtjeszwijn, die hebben geen slachttanden, waardoor de kopstoten minder hard aankwamen bij ons inmiddels doodsbange hondje. Meerdere malen vloog ze een stukje door de lucht totdat ze op haar poten terecht kwam en alsnog een veilig heenkomen kon zoeken.

Diep onder de indruk liepen mijn vrouw en ik naar huis en inspecteerden onze honden.
De verwondingen vielen gelukkig mee. Maar in tien minuten tijd had mijn liefde voor alles wat leeft in het bos een flinke deuk opgelopen.

Daarna ging ik me verdiepen in de zwijnenstand van de Veluwe. En die is erg hoog. Geen wonder dus dat er wel eens zo’n onaangename ontmoeting kan plaatsvinden.

In de jaren die volgden zag ik nog vele malen zwijnen in ‘mijn achtertuin’, maar altijd op gepaste afstand en snel sloeg mijn vrees weer om in fascinatie.

Maar dat neemt niet weg dat er wel heel veel zwijnen zijn op de Veluwe. De Faunabeheereenheid van Gelderland (de jagers dus) schat dat er in deze provincie in 2014 zo’n 4500 rondlopen! Hun oplossing is simpel: om ‘het probleem’ in de hand te houden moeten er dit jaar ruim 3200 zwijnen afgeschoten worden.

Als ik zo’n getal lees dan duizelt het me en kan ik alleen maar blij zijn dat ik nu in de Vogezen leef. Natuurlijk wordt hier ook flink gejaagd, maar toen ik laatst aan een bevriende jager vroeg hoeveel zwijnen hier in de bossen rondom mijn huis per jaar gejaagd mogen worden, was het antwoord ‘ slechts drie’.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog