Wat een vraag: welke vlinder is dit?

Daniël Mulder

23 July 2021 .

dambordje

Stel nu je natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: welke vlinder (zie foto) zit hier op deze bloem? Bioloog Geert-Jan Roebers geeft antwoord: “Het is een dambordje.” Deze zeldzame vlinder kun je alleen in Zuid-Limburg zien.

“Vlinders worden geassocieerd met de lente, maar in de zomer zie je er veel meer”, legt bioloog Geert-Jan Roebers uit. “Veel soorten vliegen in twee generaties en de zomergeneratie is altijd het talrijkst. Het dambordje vliegt maar in één generatie en het is een echte zomervlinder. Je kunt deze zwart-witte vlinder tussen half juni en eind augustus zien. Dan moet je wel in het zuiden van Nederland zijn, want noordelijker dan Zuid-Limburg komen ze zelden tot nooit.”

Dambordje

Meer informatie over het dambordje vind je op de website van de Vlinderstichting. Kijk op waarneming.nl of er ergens een dambordje is gezien.

Meer berichten over vlinders

  • Brandnetels prikken. Als je er met blote benen doorheen loopt, krijg je allemaal jeukende bultjes. Een vervelende plant dus. Maar vlinders houden van brandnetels. Hoe kan dat en hebben zij geen last van dat gif?
  • Wil je dambordjes fotograferen? Fotograaf Bjorn van Lieshout deed dat in de Duitse Eifel…
  • Het vernieuwde beekdal van de Ruiten Aa vormt de ruggengraat van het Groningse Westerwolde. En de kleinschalige landschappen rond Sellingen behoren tot de meest vlinderrijke gebieden van Nederland. Roots stippelde er een fraaie wandelroute uit.

vlinder- en vogelwandelingen

Vogel- & vlinderwandelingen

Krijg je door het zomerweer ook zo’n zin om te wandelen? Dan is De mooiste VLINDER- & VOGELWANDELINGEN van Nederland echt iets voor jou. Het is de 4e gids in de succesvolle serie natuurwandelgidsen van Roots. Meer info over de gids >>

Foto bovenaan: Annie Keizer

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog