Wat een vraag: waarom rennen reeën nu in rondjes achter elkaar aan?

Daniël Mulder

14-07-2021 00:00:00

reeenbronst

Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: waarom rennen reeën nu in rondjes achter elkaar aan? Redacteur Paul Böhre legt uit dat de reeënbronst is begonnen.

Van half juli tot half augustus vindt de reeënbronst plaats. Je hebt dan extra veel kans om ze tegen te komen. Het vrouwtje –de reegeit– produceert dan een stof in de klieren bij de hoeven waardoor ze een geurspoor achterlaat. Ook maken ze een fluitend geluid, het zogenaamde fiepen. Nadat de bok een bronstige geit heeft gevonden, begint hij haar achterna te zitten. Dat heet drijven. Eerst in grote kringen, later worden dat steeds kleinere rondjes, paadjes in een cirkel- of achtvorm die we heksenkringen noemen.

reeenbronst

Foto: Daniël Mulder

Reeënbronst

De paring zelf duurt maar kort, maar wordt vaak wel meerdere keren herhaald. Daarna verlaat de bok de geit, om op zoek te gaan naar een andere bronstige geit. Soms vinden tussen de mannetjes flinke vechtpartijen plaats, maar die zijn niet zo heftig als we later in het jaar bij de edelherten zien. De geit zelf keert terug naar haar kalfjes, want die heeft ze juist in deze periode. Voor de reegeiten die in deze tijd niet bevrucht zijn, volgt in oktober een herkansing. Pas in december zullen de embryo’s zich beginnen te ontwikkelen, dus alle jongen worden in de zelfde periode geboren: eind mei, begin juni.

Verder lezen

Extra dik zomernummer van Roots

Zin in meer natuur? Bestel dan de extra dikke zomereditie van Roots hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten in NL.”

Foto bovenaan: iStock

Recente Editie


Meer Blog