Het lot van een trekvogel

René Alblas

13 February 2015 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

Ik heb een hekel aan tijdschriften of tv-programma’s waarin constant verteld wordt hoe slecht het met de natuur gaat. “Die is bijna uitgestorven, daar gaat het slecht mee, oppassen anders is die er binnenkort ook niet meer”, dat soort teksten.

Natuurlijk moet je je ogen niet sluiten voor wat er misgaat (en er gaat veel mis!), maar als je de gewone natuurrecreant betrokken wilt houden moet je volgens mij vooral het mooie van de natuur benadrukken en met de juiste dosering af en toe het slechte nieuws brengen.

Maar nu moet ik ook een keer slecht nieuws brengen, het gaat over het massaal schieten op trekvogels in Zuid Europa. Toen ik een aantal jaren geleden las over de massale slachting van trekvogels op Malta werd ik boos en verdrietig tegelijk. Onvoorstelbaar: heb je als trekvogel duizenden kilometers gevlogen en dan wordt je op de plaats van bestemming vrolijk afgeknald.

Inmiddels weet ik dat er op veel plekken rondom de Middellandse Zee op trekvogels gejaagd wordt. Ook in Frankrijk zijn de vogels die ergens in het zuiden landen hun leven niet altijd zeker. Hier in de Vogezen zijn de meeste vogels wel veilig, maar onlangs kwam ik er achter dat de vogeljacht ook in noordwest Frankrijk plaatsvindt. Trekkende scholeksters en grutto’s die langs het Kanaal bij Duinkerken neerstrijken lopen het risico om neergeknald te worden. En dat is niet eens illegaal!

Er is gelukkig ook vrolijker nieuws. Vogelaars van over de hele wereld verzamelen zich jaarlijks ergens op een plek waar veel trekvogels te zien zijn en organiseren daar de Champions of the flyway. Dat is een wedstrijd waarbij teams proberen in één dag zoveel mogelijk vogelsoorten te spotten. De wedstrijd is bedoeld om trekvogels in het zonnetje te zetten en tegelijkertijd wordt er getracht zoveel mogelijk sponsorgeld binnen te halen dat besteed wordt aan vogelbeschermingsprojecten. Deelnemende teams verdienen niets, ze moeten ook mee sponsoren. Het event is dit jaar in Eilat (Israel) en het beschermingsproject voor 2015 is Cyprus. Nog zo’n plek waar trekvogels hun leven absoluut niet zeker zijn. Er is overigens ook een Nederlandse ploeg die meedoet, je kunt er meer over lezen op deze site. Daar kun je ook je sponsorgeld kwijt!

Hoe leuk is dat! Een dag lang in een soort snoepwinkel rondkijken en de ene bijzondere vogelsoort na de andere te spotten. En dan ook nog voor een goed doel. Ik ben zelf niet zo’n enorme vogelkenner, maar bij dit soort initiatieven krijg ik enorm veel zin om er wel één te worden!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog