Is het een vogel?

admin

22 August 2019 .

Roots hoofdredacteur Fanny Glazenburg zit overdag in haar tuin met een vriend en haar zoon. Dan horen ze ineens in de verte een hoog en snel geratel. Is het een vogel? Iets mechanisch? Of..?

‘Deze vriend is van zijn vroegste jeugd al vogelaar en ik verbaas me altijd hoe veel vogels hij herkent, in de lucht, in de bomen en voorbij vliegend. Maar hij herkent ze ook aan hun geluiden, en dáár ben ik dan weer niet zo goed in.

Dan horen we in de verte ineens een heel lang aanhoudend hoog en snel geratel. “Een nachtzwaluw”, roept vriend direct, licht verbaasd omdat de nachtzwaluw – de naam verraadt het al – overdag niet zo actief is. “Nee”, roept mijn zoon, “het is iets mechanisch, volgens mij loopt er iets aan. Maar vriend weet zeker dat het geluid niet mechanisch is. En tja, aan mij hebben ze niet zoveel. Ik heb zelf ooit het geluid van de brandmelder verward met dat van een vogel, en nog nooit het geluid van een nachtzwaluw gehoord, dus voor mij valt er voor beide constateringen wat te zeggen.

Ik ben het incident zelf de volgende dag al vergeten, maar de vriend laat het er niet bij zitten. Over de mail krijgen zoon en ik van hem een linkje van een geluidsfragment van de nachtzwaluw opgestuurd en inderdaad, het lijkt er erg op. Maar dan zitten we nog steeds met het mysterie dat we het geluid overdag hoorden. Ik besluit wederom vogelkenner en Roots-redacteur Paul Böhre om raad te vragen en stuur de mail door met de vraag of het mogelijk is dat we die vogel ook overdag hebben kunnen horen. Dan krijg ik van hem een mail terug, met weer een link naar een geluidsfragment. “Is het niet het geluid van de lokroep van een veenmol”, schrijft hij? “Die maken hetzelfde geluid, en óók overdag.” Ik speel het fragment af en ja, dat was het! Dolle pret als ik de mail doorstuur. Al snel krijg ik antwoord: “Ja, dat lijkt er inderdaad op, zeg! Nooit geweten dat veenmollen bestonden en wat een indrukwekkend geluid van zo’n klein beestje. Nooit te oud om wat te leren!”

Ook benieuwd naar het geluid van de lokroep van de veenmol? Dat vindt u hier. En als u ook graag wilt leren van de kennis van Paul (en vele anderen), kom dan 14 september naar het Roots Vogelfestival in de Biesbosch; tickets koopt u hier. Wellicht zie ik u daar.’

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog