Ooievaars houden van ons

René Alblas

1 August 2014 .

Foto: J. Patrick Fischer

DOOR: RENÉ ALBLAS

Wat is er toch zo mythisch aan een ooievaar? Is het zijn enorme verschijning? De vogel kan wel 115 centimeter hoog woorden. Of de knalrode snavel en poten? Ik denk dat de houding van de ooievaar in ieder geval bijdraagt aan zijn aantrekkingskracht. Een ooievaar drukt de snavel vaak omlaag zodat deze tegen de hals en borst aan komt te liggen en dat heeft in menselijke ogen iets ‘schalks’. Een beetje verlegen en een beetje verleidelijk, zoiets…

Ik woon in de West-Vogezen en daar komen niet zoveel ooievaars voor. Maar af en toe bezoek ik de oostzijde – de Elzas – en daar stikt het van de ooievaars. Gisteren bezocht ik de stad Colmar in de Elzas en op weg daar naartoe spiedde ik alle beekdalen en weides af op zoek naar de rode snavels. Opeens zei Ellis (mijn vrouw zat achter het stuur):‘Wat heeft die man een enorme toeter op zijn camera!’. Aha, dacht ik, nu kunnen de ooievaars niet ver weg meer zijn. En inderdaad, op een mooi weitje in het Munsterdal stonden wel zo’n tien exemplaren. Die lieten zich rustig fotograferen door de man met de toeter. ‘Zullen we even stoppen?’, stelde ik voor. Nergens voor nodig, zei Ellis, als we straks in Colmar zijn zien we er ongetwijfeld nog meer.

We slenterden lekker door het pittoreske stadje en ja hoor, daar waren ze. Op de kerk en op allerlei andere hoge gebouwen waren ooievaarsnesten te zien en die werden druk bezocht. Hoe leuk is dat: in het zonnetje op een terras met een heerlijk Elzaswijntje en ondertussen genieten van de ooievaars. Sommige waren druk in de weer met kleintjes, andere zaten gewoon een beetje naar al die mensen daar beneden te kijken.

Een prachtig moment. En opeens wist ik wat die ooievaars nou zo aantrekkelijk maakt. Ze houden van ons! Ze nestelen vlakbij onze huizen en ontvluchten onze drukte niet. Houden van dieren is leuk, maar houden van dieren die ook van jou houden, dat is nog veel leuker! 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog