Magnifieke keizersmantel

Paul Bohre

16 July 2018 .

De keizersmantel was sinds 1980 verdwenen uit Nederland. Maar sinds 2004 wordt hij weer steeds vaker gezien, onder andere in de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Redacteur Paul Böhre ging op zoek naar de magnifieke keizersmantel.

 

Regelmatig wandel ik in de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Als fervent vogelaar geniet ik er natuurlijk vooral van de vele vogels, ontdekte er zelfs de zeldzame baardgrasmus en een bijna handtamme waterspreeuw. Vandaag ga ik echter op zoek naar de keizersmantel, een favoriete vlindersoort van me. Al een paar dagen worden er in het gebied enkele exemplaren gezien op de bloemen van het boerenwormkruid. En dat is bijzonder, want tot 2012 kwam deze vlinder in dit gebied helemaal niet voor.

Magnifieke keizersmantel

De magnifieke keizersmantel was in 1980 geheel verdwenen in Nederland. Foto: Paul Bohre

 

Veel vlinders

Op waarneming.nl heb ik de tijden gecheckt waarop de vlinders de dagen ervoor zijn gespot. Rond 10.45 uur kom ik aan in het gebied. Ik ben zeker niet de eerste liefhebber vandaag, want er staan al enkele vlinderaars met teletoeters klaar om ze te fotograferen. Ze zeggen niks, maar als ik er om vraag hebben ze vandaag nog maar een keizersmantel gezien, en dat is alweer een half uur geleden. Verderop in het veld staat nog veel meer boerenwormkruid, dus besluit ik die kant op te lopen. “Je kunt veel beter hier blijven staan hoor, hij komt steeds terug op deze plek”, raden de vlinderaars me aan. “Jemig, wat vliegen er veel vlinders rond,” mompel ik in mezelf terwijl ik de ene fladderaar na de andere check. Vertwijfeld kijk ik in het rond: overal staat boerenwormkruid….

Magnifieke keizersmantel

In de Amsterdamse Waterleiding Duinen vliegt de keizersmantel veel op boerenwormkruid. Foto: Paul Bohre

 

Magnifieke keizersmantel

Dan ineens valt mijn oog op iets groots dat letterlijk aan komt zeilen: in een oogopslag herken ik de keizersmantel van de foto’s op internet. Hij is nog veel groter dan ik tevoren dacht. Hij landt vlak voor me en spreidt even zijn enorme en fraai oranje gekleurde vleugels voor mijn neus uit. “Klik”, zegt mijn camera. Op de bovenvleugels zijn ongelooflijk mooi getekend, met een paar lengtestrepen en een fijn stippenpatroon. Hoe kan zo iets moois toch bestaan, en zomaar om je heen vliegen. Wat een magnifieke vlinder. Als ik verder loop, zie ik er nog een fladderen: een wat donkerder getint vrouwtje. Meteen al in de eerste tien minuten speelt dit moois zich af voor mijn neus. En dan moet mijn wandeldag nog beginnen! Ik ben de koning te rijk. Of is het vandaag de keizer?

 

Check hier de waarnemingen van de keizersmantel vandaag.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog