Natuurfoto-exposities in de open lucht

René Alblas

18 August 2017 .

Vroeger werden natuurfoto-exposities vooral binnen georganiseerd. Tegenwoordig zie je ze steeds vaker in de open lucht. Ik vind die buitenexposities van natuurfoto’s soms lastig. Als natuurfoto’s ergens op een plein worden opgehangen is er naar mijn mening te veel afleiding. Genieten van de natuur betekent voor mij dat ik als mens een heel klein onderdeeltje van een allesomvattende natuur ben. En tijdens zo’n stadsexpositie met natuurfoto’s is de situatie precies omgekeerd (nietige natuurplaatjes in een allesoverheersende bebouwde omgeving). En dat werkt dus niet, voor mij.

Maar het kan ook anders. Als natuurfoto’s in een natuurlijke omgeving hangen komen ze veel beter tot hun recht. Sommige natuurfoto’s kunnen zelfs een soort symbiose met hun omgeving aangaan. Denk aan een foto van een eekhoorn, geëxposeerd in een bos. Zo komt er rust in mijn hoofd en kan ik genieten van de foto’s. Mijn hersenen hoeven niet steeds over te schakelen van natuur naar cultuur.

Zo’n ervaring had ik onlangs bij een schitterende buitenexpositie in de Franse Vogezen. De fotograaf Vincent Munier organiseert daar in samenwerking met een paar vrienden jaarlijks een fototentoonstelling in de open lucht. Boven op een berg, deels in een kruidentuin en deels in de omringende bossen. Vorig jaar was er alleen werk van Munier zelf te zien, dit jaar zijn er 4 andere fotografen uitgenodigd om te exposeren, waaronder de wereldberoemde Jim Brandenburg en Edward Curtis die in het begin van de twintigste eeuw de indianen in hun habitat fotografeerde. Ook zijn er winnende foto’s van het festival Montier en Der te zien. Zelden zag ik een expositie waarbij de foto’s zo mooi in hun omgeving opgaan.

Foto van Jim Brandenburg, tentoongesteld in Le Haut du tôt, Vogezen

 

Foto van Gregory Ortet, tentoongesteld in Le Haut du tôt, Vogezen

 

Foto van Edward Curtis, tentoongesteld in Le Haut du tôt, Vogezen

Een echte aanrader dus! Deze expositie in Le Haut du tôt, in de Vogezen duurt tot en met 15 november, dus je hebt nog tijd genoeg om een reisje naar de Vogezen te plannen. Alle info over de expo vind je op deze site.

Veel kleinschaliger, maar ook een mooie buitenexpositie van natuurfoto’s vind je vanaf 2 september in het nationaal park De Hoge Veluwe. Op die datum worden in het bezoekerscentrum de winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2017 bekend gemaakt. Om de winnaars extra in het zonnetje te zetten, organiseren Roots en De Hoge Veluwe dit jaar weer een buitenexpositie van alle winnende foto’s.

Dus als je gaat genieten van de bloeiende heide – of binnenkort de eerste herfsttinten- op de Hoge Veluwe, pak dan gelijk even deze mooie expositie mee!

 

(foto bovenaan: beelden van Jim Brandenburg, tentoongesteld in Le Haut du tôt)

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog