De 5 mooiste sterrenhemels van Europa

Daniël Mulder

22 December 2014 .

DOOR: DANIËL MULDER

Fragment uit de ‘video’ onderaan dit bericht. Het beeld is gemaakt door Luc Perrot. Het is een van de winnaars van The 2014 International Earth & Sky Photo Contest.

Rond kerst kijk ik ‘s avonds vaak wat mijmerend naar de lucht en denk dan aan de ster van Bethlehem. Of die ster echt in het Oosten boven de kribbe van Jezus heeft gestaan, is al jaren voer van discussie. Of het nou een komeet of een verzinsel was, sterren blijven verbazingwekkend en ze zijn zeer geschikt om bij weg te dromen. In Nederland is dat wel lastig, want zelfs langs doodlopende landweggetjes brandt wel ergens een lantaarnpaal waardoor een inktzwarte omgeving zeldzaam is. Wie nog een beetje duisternis wil in zijn leven, moet naar de Wadden. In Nederland kun je alleen op de waddeneilanden nog meer dan 2.000 sterren te zien. In Amsterdam haal je de 40 niet eens.

Voor iedereen die behoefte heeft aan donkere dagen voor kerst en tegelijk een overweldigende sterrenhemel wil zien, heb ik de vijf beste plekken om sterren te kijken in Europa op een rij gezet.

1 De Boschplaat
Terschelling heeft in juni 2015 een plek te veroverd op de lijst van de International Dark Sky Association, een organisatie die zich inzet tegen lichtvervuiling en plekken beschermt waar het nog echt donker is. Die plekken noemen ze Dark Sky Parks. Donker is de Boschplaat zeker en wat betreft duisternis kan het concurreren met plekken in Noorwegen en Schotland.

2 De Eifel
In 2014 werd nationaal park Eifel officieel een Dark Sky Park. Het is het eerste gebied in Duitsland dat deze titel mag dragen. Het gaat om een terrein van 110 km2 groot, dus daar is ongetwijfeld een zeer donker plekje te vinden. Het excursieprogramma van 2015 is net bekend. Schrijf je in voor een sterrenwandeling!

3 Galloway Forest Dark Sky Park
Het eerste Europese Dark Sky Park was het Galloway Forest Dark Sky Park in Zuid-Schotland. Het bestaat sinds 2009. Ongeveer 7.000 sterren kun je er zien en natuurlijk de Melkweg in volle glorie. Veel dichter bij het universum dan hier kom je niet.

4 Izera Dark Sky Park
Op de grens van Polen en Tsjechië ligt het grensoverschrijdend Dark Sky Park Izera. Bekijk de satellietfoto’s bij nacht en je ziet een zwarte vlek tussen allemaal lichtvlekken. Dat zwarte gat op de kaart is dus Izera, een mekka voor sterrenkijkers.

5 Northumberland National Park en Kielder Water& Forest Park
Een van de donkerste plekken in Engeland is het Northumberland National Park en Kielder Water & Forest Park. In het gebied hebben ze voor sterrenfans speciale Dark Sky Discovery Sites, met zelfs een toilet in de buurt. En handig, op de website vind je plekken (inclusief de gps-coördinaten) waar je heel erg goed van de nachthemel kunt genieten.

Ik wens u in ieder geval Duistere Feestdagen en een sterrenrijk 2015. En voor wie liever binnen blijft, bij het licht van kaarsen en de kerstboom, is deze fraaie ‘film’ een aanrader.

[vimeo 98478669 w=500 h=281]

Stunning Night Sky Images: Earth & Sky Photo Contest 2014 from Babak Tafreshi on Vimeo.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog