De kracht van wandelfoto’s

Daniël Mulder

4 December 2015 .

DOOR: DANIËL MULDER
ROOTS wandelreportage De Swalm.

Fotograaf Melchert Meijer zu Slochtern ‘wandelt’ over het beekje De Swalm.

Als wandelredacteur bij Roots zie ik maandelijks, zittend aan mijn bureau met mijn wandelschoenen aan, hoe mooi Nederland en België zijn. Want Roots publiceert iedere maand een wandelreportage en daarvoor sturen wij de beste natuurfotografen van Nederland op pad.

Die fotografen sturen mij hun beeld van hun wandeltocht. Dat is iedere maand verschrikkelijk, want het beeld is vaak zo uitnodigend dat ik onmiddellijk naar buiten wil om die route te lopen. Maar het is ook iedere maand fantastisch, want wat kijken die fotografen anders om zich heen dan ik doe als wandelverhalenschrijver. We zien hetzelfde en toch ben ik altijd weer verrast wat zij onderweg hebben ontdekt.

December is de tijd voor een blik achterom. Om te kijken welke paden je hebt bewandeld, om te peinzen waarom je onderweg niet ergens bent afgeslagen of waarom je niet dat ene zandpaadje nam in je leven. Ik heb ook naar het pad achter mij gekeken, en zag twaalf mooie Roots-wandelreportages in 2015. Per fotograaf heb ik de allermooiste (naar mijn smaak) wandelfoto gekozen. Dat levert niet alleen een serie fijne foto’s op, het is ook een applaus voor hun werk. Want Roots wil graag dat mensen wandelend de natuur ontdekken. Ik weet zeker dat door de beelden van Niels Kooyman, Edwin Giesbers, Ernst Kremers, Melchert Meijer zu Slochtern, Bas Meelker, Theo Bosboom en Koen de Langhe meer mensen de wandelschoenen hebben aangetrokken om de natuur te beleven.

Langzaam wandel ik december uit. Ik wil proberen de wandeling langs grensrivier het Merkske, die Theo Bosboom heeft gefotografeerd voor het decembernummer van Roots, nog te lopen voor 2016 begint.

Je steekt onderweg een paar keer de grens met België over. Het is daardoor onbedoeld ook een symbolische route: want in deze tijd is het niet voor ieder mens even eenvoudig om wandelend een grens te passeren. Het is de les die ik tijdens iedere voettocht weer ervaar: tijdens een wandeling ervaar je de essentie van het leven.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog