Op zoek naar de nachtzwaluw, deel 4, in Ethiopië

René Alblas

15 January 2015 .

DOOR: RUBEN EVENS

Maandagochtend, 6.50 uur lokale tijd komen we aan in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. We worden verwelkomd door de opkomende zon en de eerste warmte van het Afrikaanse continent. Na de verplichte Ebola- en visum controle kan ons avontuur beginnen. We verzamelen onze dertien loodzware reiskoffers en ontmoeten onze contactpersoon van Ethiopian Wildlife and Natural History Society (EWNHS).
De eerste dag blijven we in de hoofdstad om alle formaliteiten te regelen. Daarna laten we Addis Abeba achter ons en zetten koers richting Arba Minch. De stad waar zich de hoofdingang naar het Nechisar National Park bevindt. Het is inmiddels kerstmis en april 2007 geworden! Althans in Ethiopië. We leven nu volgens de Ethiopische kalender, die is duidelijk anders dan de onze. Gisteren is de auto met al ons onderzoekmateriaal en kledij niet aangekomen, maar die zorg verdwijnt bij de gedachte dat we vandaag naar Nechisar National Park rijden.

Vanaf de ontbijttafel zien we al diverse spectaculaire vogels. Dikbekraaf, Terpsiphone en verschillende duivensoorten vliegen af en aan. Om 10 uur rijden we vervolgens naar de ingang van Nechisar National Park. Hier verwelkomen de maraboes en kapgieren ons.
De weg naar Guardpost 1 in Nechisar is ongeveer 25 kilometer en zou één uur in beslag moeten nemen, maar dat worden er vier omdat de wegen in extreem slechte staat verkeren. Een zinderende warmte en een kronkelend pad tussen de bergen vertragen onze reis. We zien onder andere gigantische Nijlkrokodillen, bavianen, Afrikaanse zeearend en een reuzenreiger.
Net voor zonsondergang slaan we voor het eerst onze tenten op. Zonsondergang, met zicht op Nechisar National Park: dit is waar ik bijna een jaar van droomde. Net achter onze tenten trekt een kudde zebra’s langs gevolgd door enkele Grantgazellen en begeleid door een orkest van geelkeelfrankolijnen (een soort fazanten). De expeditie is begonnen.

In de ochtend van dag 4 pakken we opnieuw onze spullen. We trekken naar de tweede guardpost, aan de zuidkant van de Nechisar vlakte, daar is immers de vleugel van de Nechisar Nachtzwaluw gevonden. Hier willen we de komende twee weken doorbrengen. Niet ver van onze tenten vinden we leeuwensporen en zelfs sporen van een luipaard! We gaan aan de slag met onze cameravallen en we starten met het verzamelen van insecten.
Eindelijk zijn we zover om op zoek te gaan naar de Nechisar nachtzwaluw.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog