Op zoek naar de nachtzwaluw, deel 5, de eerste nachtzwaluwsoorten

admin

20 January 2015 .

DOOR: RUBEN EVENS

Dag 5 van de expeditie, de dag waar ik zo naar uitkeek. Want vandaag kunnen we voor het eerst richting de Nechisar vlakte trekken. Eenmaal daar aangekomen valt me direct op hoe kaal de vlakte is. Ik had geruchten gehoord over duizenden koeien die alles kaal vreten, dat blijkt dus te kloppen. De koeien zijn nu verdwenen want er is geen gras meer over. Wel zien we zebra’s, gazellen, noordelijke hoornraven en koritrappen (de zwaarste vogel die kan vliegen). Overwinterende tapuiten en scharrelaars kleuren de bloedhete namiddag. Als de avond valt gaan we op zoek naar de nachtzwaluwen.
De dagen die volgen staan voor mij en Eddy in het teken van nachtzwaluw-onderzoek. ’s Nachts trekken we er met de gewapende gids en chauffeur op uit om de vogels te vinden. Overdag proberen we wat onderzoek te doen in de ochtend en tijdens de middag zoeken we beschutting tegen de verzengende hitte.

Inmiddels zijn we er in geslaagd om in vier nachten ruim 25 nachtzwaluwen te vangen. Veel bijzondere soorten zoals de zwarte nachtzwaluw en de okervlek nachtzwaluw… maar voorlopig is er nog geen teken van de mythische Nechisar nachtzwaluw.
Het is opvallend dat het aantal nachtzwaluwen lager ligt dan we verwachtten. Het landschap is de afgelopen jaren sterk veranderd door intensivering van de landbouw en dat heeft zijn weerslag op de vogelstand.

Onze soortenlijst is desalniettemin indrukwekkend te noemen. En niet alleen vogels maar ook van de insecten en zoogdieren hebben we al lange lijsten. Eén van de meest spectaculaire zoogdier-waarnemingen houden we nog even geheim… maar het is een primeur voor het gebied.
Met veel spanning gaan we de komende weken tegemoet. We vonden gisteren nog een paar nieuwe nachtzwaluw-plekken die we gaan onderzoeken de komende dagen. Hopelijk kan ik u volgende week meer leuk nieuws melden.
Groeten uit Nechisar!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog