Over steenmarters en kerkuilen

Frederik Thoelen

5 September 2016 .

Geregeld krijg ik de vraag van verenigingen of organisaties om beelden van bepaalde diersoorten te maken, zo kreeg ik onlangs de vraag om wat beelden te maken van de kerkuil. Enkele superkleine beeldjes waren genoeg, die waren snel gemaakt. Maar omdat ik kerkuilen echt leuke dieren vind, wilde ik er toch wat meer tijd en moeite insteken voor een filmpje op mijn blog www.wild-things.be . Vlakbij mijn huis staat een nogal grote boerderij. Een echte vierkantshoeve, met oude stallen. De ideale locatie voor een kerkuil, leek mij.

On the watch

Kerkuil, foto: Patrick de Graaf

Op een zondagmorgen belde ik bij de boerderij aan, en vroeg aan de wat oudere dame die kwam opendoen of ze niet toevallig af en toe uilen zag vliegen op haar erf. Ze keek eerst wat raar, maar antwoordde uiteindelijk bevestigend met “Ja hoor, ze zitten hier in de stal”. Dit begon al goed. Toen ik vroeg of ik niet af en toe daar mocht gaan filmen, zag ik haar toch wat twijfelen. Logisch, ze kende mij helemaal niet en ik overdonderde haar een beetje met mijn vragen. Ik vertelde haar dat ik een blog had, waarbij ik mensen wilde laten kennismaken met wilde dieren.

“Als jij toch zo voor de dieren bent, kun je dan niets doen aan die vervelende steenmarters op mijn zolder”, vroeg ze plots. “Ik kan al 2 jaar moeilijk slapen, en binnen enkele dagen komt mijn dochter die in Amerika woont een week logeren, en de logeerkamer ligt naast de zolder…”. Nu, je kan de grootste dierenvriend zijn, maar steenmarters op zolder of in de auto kunnen écht heel vervelend zijn, met hun geur- en geluidsoverlast. Via mijn werk in het Natuurhulpcentrum heb ik al met letterlijk duizenden mensen gesproken die last hiervan hadden. In 90% van de gevallen krijgen we de problemen met behulp van de juiste producten (er is veel niet-werkende rommel op de markt) gelukkig heel snel én diervriendelijk opgelost.

Steenmarter

Steenmarter

De volgende dag installeerde ik op haar zolder een degelijk ultrasoon geluidstoestelletje. Toen ik een week later bij haar aanbelde, opende ze met een grote glimlach. De steenmarter was weg, ze had het dier niet meer gehoord! Nu, écht weg zal hij waarschijnlijk niet geweest zijn. Hij leeft ongetwijfeld nog in hetzelfde territorium, maar heeft zijn slaapplaats niet meer op zolder. Met als gevolg dat de mevrouw geen last meer heeft en de steenmarter kan blijven. Bovendien wordt de muizenpopulatie op de boerderij nog altijd onder controle gehouden en kan haar dochter zonder geluidsoverlast slapen. Als dank voor de hulp mag ik zoveel kerkuilen gaan filmen als ik wil!

Iedereen tevreden dus, en ondertussen heb ik al een aantal leuke beelden kunnen maken. Een afgewerkt filmpje heb ik nog niet (ik werk nog aan een filmpje van een boomkikker), maar je kunt je altijd abonneren op mijn blog. Zo wordt je snel verwittigd als nieuwe filmpjes klaar zijn!

Tot volgende maand!

Alvast wat shots uit mijn tot nu toe gemaakte filmpjes:

Nieuwe film (71).Film_SnapshotNieuwe film (67).Film_Snapshot

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog