Onmisbare natuurboeken

Daniël Mulder

8 March 2018 .

natuurboeken

De Boekenweek wordt gehouden van 10 t/m 18 maart. Het thema is dit jaar Natuur. Roots tipt welke natuurboeken onmisbaar zijn in je boekenkast. En welk natuurboek moet volgens jou bij iedereen in de boekenkast staan?

Voor zoogdiergekken

Omschrijving: voor het eerst is alle kennis over de zoogdieren binnen de Nederlandse (zee-)grenzen bijeengebracht.

Een berenklus. Zo kun je de productie van de Atlas van de Nederlandse Zoogdieren gerust noemen. Want ga maar na. Om de 106 beschreven soorten in kaart te brengen, waren maar liefst 1 miljoen gegevens nodig die zijn verzameld door 18.000 waarnemers. Dit alles is verwerkt door maar liefst zestig auteurs. Dit boek is mede dankzij de vele fraaie foto’s een lust voor het oog en biedt urenlang genot voor wie gek is op zoogdieren. En wie is dat nou niet?
Atlas van de Nederlandse Zoogdieren, diverse auteurs, KNNV Uitgeverij, € 49,95.

Verrassende vlinders

Omschrijving: de eerste veldgids met een overzicht van alle macronachtvlinders in het Nederlands taalgebied.

Saai, denken veel mensen over ‘motten’, de onterechte scheldnaam voor nachtvlinders. In dit naslagwerk word je enthousiast gemaakt voor een verrassende insectenfamilie: die van de nachtvlinders. Veel soorten hebben fascinerend mooie kleuren. Hun rupsen verrassende vormen. Bij nadere bestudering blijken nachtvlinders een bijzondere levenswijze te hebben. En je kunt al in de tuin beginnen. Vergaap je aan de ruim 1.700 prachtige, gedetailleerde tekeningen van ruim 1.000 soorten.
Nachtvlinders, de nieuwe veldgids voor Nederland en België, Paul Waring en Martin Townsend, illustraties Richard Lewington. Uitgeverij Kosmos i.s.m. De Vlinderstichting, € 39,99.

Koos en zijn vogels

Omschrijving: alle stukken die Koos van Zomeren over vogels schreef in één boek.

Wat is Koos van Zomeren toch een begenadigd natuurschrijver. Dat bewijst het vuistdikke Alle Vogels maar weer eens. Daarin staan alle verhalen die hij schreef over vogels. Sla het boek open en voor je het weet lees je een zin als deze: ‘Kanoeten leven op de randjes van de wereld.’ Of: ‘Boven het bos [in Grindelwald] verscheen opeens een geweldig stel vleugels.’ En dat 868 pagina’s lang. Met hier en daar een penseeltekening van Erik van Ommen. Er zijn weinig dikke boeken die zo leuk zijn.
Alle Vogels, Koos van Zomeren, Arbeiderspers, € 49,99.

Landschapsreis

Omschrijving: een liefdevolle en heldere beschrijving van tien Nederlandse landschappen.

Boeken die je langs landschappen laten reizen, zijn bijna altijd slaapverwekkend. Maar als je reisleider Frank Berendse heet, blijf je wakker. De hoogleraar Natuurbeheer en plantenecologie neemt je mee langs tien Nederlandse landschappen. Liefdevol én kritisch kijkt hij om zich heen. En ondertussen vertelt hij wat hij ziet en hoe het is ontstaan. En dankzij de foto’s van Ruben Smit en aquarellen van Ed Hazebroek is het ook een fraai boek. Op natuurinnederland.nl vind je wandel- en fietsroutes door de beschreven landschappen.
Natuur in Nederland, Frank Berendse, KNNV Uitgeverij, € 29,95.

Op eenzame hoogte

Omschrijving: set van twee fotoboeken, een met verticale en een met horizontale beelden.

Een van de beste natuurfotografen van de wereld (misschien wel de allerbeste) toont in deze twee kloeke boeken de hoogtepunten van zijn oeuvre. Van de Japanse kraanvogel tot de gems. En van de kleine rietgans tot de muskusos. Alles gefotografeerd met engelengeduld en een buitengewoon groot gevoel voor esthetiek. Vincent Munier neemt doorgaans flinke afstand van zijn onderwerp. Volgens de Fransman ziet een dier er in zijn leefomgeving veel natuurlijker uit dan in een close-up. En gelijk heeft-ie. Met filosofische/spirituele teksten (Eng/Fr) van de boeddhistische monnik Matthieu Rocard.
Solitudes I en Solitudes II, Vincent Munier, Uitgeverij Kobalan, € 110 (de twee delen worden alleen samen verkocht).

 

Compleet overzicht natuurboeken

Het complete overzicht met nog vijf andere natuurboeken vind je in de Roots van maart. En welk natuurboek mag volgens jou niet ontbreken? Laat het ons weten. Mail naar: [email protected]. De leukste en meest verrassende inzendingen publiceren we tijdens de Boekenweek op onze website.

 

Foto’s: Pixabay

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog