Roots LAW Natuurpad: een droom van 459 km

Daniël Mulder

9 September 2016 .

Boslaan tussen Overijssels Kanaal en landgoed De Junne bij Heino

Dromen is voor dromers. Wil je dat na het ontwaken je droom voortduurt, dan moet je aan het werk. Of in mijn geval: aan de wandel. Al jaren liggen in een donker achterafkamertje van mijn hoofd een paar wandelprojecten te dommelen. Heel soms, meestal ’s nachts, sluip ik via een wirwar aan paadjes en gangen naar dat kamertje, open de deur, die piepend en knarsend naar binnen zwenkt, kijk naar binnen, schrik van de omvang van de projecten en sluit de deur met een klap. De spinnen kunnen dan weer hun webben weven, de muizen uit de nissen kruipen.

Boslaan tussen het Overijssels Kanaal en landgoed De Junne bij Heino

Boslaan tussen het Overijssels Kanaal en landgoed De Junne bij Heino

Ergens in april besloot mijn hoofdredacteur dat een van die wandelprojecten maar eens moest ontwaken.
“Jij hebt toch eens een wandelpad uitgestippeld door Nederland?”
“Ja, lang geleden”, zei ik.
“Bestaat dat pad nog?”
“Tsja, op papier wel.” (En in mijn hoofd ook, dacht ik erbij).
“Nou, daar gaan we nu een echt wandelboekje van maken. Het moet snel klaar zijn, want Roots bestaat in september vijf jaar en dan is het leuk wanneer we een Roots-langeafstandswandeling (law) kunnen aanbieden aan onze lezers.”

Er zaten natuurlijk nog een paar dikke beren op het wandelpad. Maar de grootste beer was deze: het is bijna onmogelijk om in een paar maanden een langeafstandspad te maken, dus ik beschouwde het gesprek na enkele dagen als een prettige zomerbries, die uiteindelijk zou eindigen als een ijskoude windvlaag.

Wandelaar in het Noordlaarderbos

Maar de zomerbries bleef en niet veel later moest mijn droom per direct opstaan, het daglicht tegemoet. Er volgden een paar maanden waarin mijn leven zich afspeelde op landkaarten, in routebeschrijvingen en op lege paadjes in stille natuurgebieden. Gelukkig waren er meer mensen die iets zagen in dit waanzinnige wandelproject. Ik weet nu: aan wandelgekken geen gebrek. Samen zochten we eindeloos naar de mooiste onverharde paden van Nederland. Stap voor stap kwam het Roots LAW Natuurpad dichterbij.

Op 17 september wordt een droom gelanceerd van 459 km lang. Onder de titel Het langste natuurpad van Nederland kun je in 32 trajecten van de rand van de provincie Groningen naar de grens van Noord-Brabant met België wandelen. De route gaat zoveel mogelijk over onverharde paden en door de schitterende natuur van Nederland. Loop je het hele pad van Delfzijl naar Goirle dan heb je ongeveer 655.000 passen gemaakt.

Onderweg heb ik vaak gedacht: iedere reis, elke wandeling, maar ook elke droom begint met een eerste stap.

PS: Bestel de wandelgids nu met korting!

WANDELboekjeDe handzame wandelgids van Het langste natuurpad van Nederland verschijnt officieel pas volgend voorjaar. Maar omdat Roots 5 jaar bestaat, kunnen lezers van Roots de gids t/m eind december online bestellen met een aantrekkelijke korting. In plaats van € 14,95 betaal je slechts € 12,50. De gids – die 17 september van de drukpersen rolt – krijg je bovendien zonder verzendkosten thuisgestuurd.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog