Sneeuw: genieten en soms een beetje afzien

René Alblas

24 December 2018 .

Rootsredacteur René Alblas woont in de Vogezen. Daar zijn nog echte ouderwetse winters met veel sneeuw.

“Ik ben een liefhebber van sneeuw. Wandelen in een bos met verse sneeuw waar alleen maar dierensporen in de sneeuw staan is een geweldige ervaring. En na afloop lijkt het haardvuur thuis ineens nog lekkerder geworden. Maar toch betekent sneeuw niet alleen maar pret.

Wonen in de Vogezen betekent iedere winter een flink pak sneeuw. Tijdens de eerste winter die ik hier meemaakte was het gelijk raak, er lag meer dan één meter in mijn tuin.

sneeuw

Plaksneeuw blijft goed op de takken liggen

Als er dan nog een zonnetje bijkomt is het natuurlijk genieten van zo’n sprookjeslandschap. Gewoon wandelen verandert in een pittige sport, maar hoe leuk is het als je bij iedere stap tot je knieën wegzakt!

sneeuw

Voor deze eik was de sneeuw te zwaar

Verwoesting

Zo’n dikke laag kan ook flink verwoestend werken in de natuur. Vooral wanneer het echt “plaksneeuw” is, die als een dikke deken op alle bomen blijft liggen. Want daar kunnen niet alle bomen tegen. Resultaat: wel zo’n twintig omgevallen en afgebroken bomen en ontelbaar veel afgebroken takken op mijn berg. De sparren blijken het meest gevoelig voor zo’n zware last. Bij veel exemplaren van een meter of 10 hoog breekt de top uit de boom. Ongeveer ter grootte van een kerstboom. Best grappig eigenlijk dat in de kersttijd volop gratis, mooie volle, verse kerstbomen kunt gaan rapen in het bos. Ook andere bomen zoals eiken en beuken kunnen bezwijken onder een zware sneeuwlast. Eén daarvan raakte in zijn val zelfs nog het dak van mijn huis.

sneeuw

De toppen breken uit de sparren als gevolg van de sneeuw. Zou het idee van een kerstboom ooit op deze manier zijn ontstaan?

Met de auto

Autorijden wordt met deze hoeveelheid sneeuw ook een spannende bezigheid. Om de doorgaande weg te bereiken moet ik over een aantal kleine weggetjes rijden en daar kwam ik op een hellinkje niet meer verder, de winterbanden pakten niet, de auto gleed weer de helling af. Daar stonden mijn vrouw en ik dan, sneeuwkettingen omdoen terwijl de auto op een helling staat is geen echte optie… Maar de redding was nabij, een aantal buren en wandelaars kwamen ons helpen. Ze braken tientallen takken en takjes van bomen in de buurt en legden die als een soort rode loper voor de auto. En toen was het een kwestie van even aanduwen, gas geven en wegwezen maar. Saamhorigheid in de Vogezen, de sneeuw zorgt ervoor!”

sneeuw

De kamperfoelie trekt zich niets aan van de kou en blijft gewoon groen

sneeuw

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog