Springende bultrug gespot!

Paul Bohre

3 February 2017 .

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat er een levenswens voor me in vervulling gaat. Op 17 november 2007 wordt vlakbij de Pier van IJmuiden een springende bultrug gespot. Na een dolle rit met de fiets de pier op zie ik uiteindelijk een paar keer zijn rug boven water, en een enkele forse spuit water. Maar de ruwe zee maakt het waarnemen extra moeilijk.

Ik word dan ook bijzonder nerveus van het nieuws dat er twee bultruggen te zien zijn voor de kust van Egmond aan Zee, op 20 minuten rijden van ons huis. Bultruggen kunnen twaalf tot zestien meter lang worden en wegen 25 tot 30 ton. Op zaterdag 21 januari zijn de omstandigheden om ze te zien optimaal. Een spiegelgladde zee, redelijk helder zicht. Enig nadeel: er is uitgerekend die dag wandelevenement langs het strand en de boulevard met duizenden deelnemers. Maar eenmaal op de bewuste plek aangekomen, is het na even zoeken vrijwel meteen raak. Eerst zien we met het blote oog een enorme spuit water (‘blow’ in vakterm) omhoogkomen, waarna je de telescoop kunt richten op de plek waar het dier zwemt, en je de rug en vin, soms een stuk van de bek of staart voorbij ziet komen. Ontzettend gaaf! Een enkele gelukkige heeft een van de bultruggen de dag ervoor zelfs een keer uit het water zien springen: ‘breachen’ heet dat. Maar de middag dat wij er zijn, gebeurt dat helaas niet. De beide walvissen baren wel veel opzien onder de vele wandelaars: tientallen mensen brengen het geduld op om te wachten tot ze weer boven komen, wat ongeveer om de tien minuten gebeurt, en zien de enorme dieren met eigen ogen door mijn telescoop. Voor iedereen een geweldige ervaring. Maar het kan allemaal nog mooier….

Door de telescoop zijn de bultruggen mooi te zien vanaf de kust

 

De ‘blow’ is met het blote oog te zien

De week erna verricht een team van Wageningen Marine Research uit Den Helder een vierdaagse vogeltelling op zee. Dit zeeonderzoek bestaat hoofdzakelijk uit het tellen van zeekoeten en alken. Donderdag, 26 januari hebben ze door oponthoud voor de sluizen van IJmuiden tijd over en besluiten ze met een iets ruimere bocht die kant op te varen. Niet toevallig varen ze langs de kust van Castricum aan Zee, om op zoek te gaan naar de bultruggen. Ineens zwemt een van de giganten vlakbij de boot. De verbazing slaat even later over in opperste euforie, als het dier ineens spectaculair uit het water springt. Mede-opvarende Jos van den Berg houdt het hoofd koel en legt het feilloos vast op camera. Uniek (en jaloersmakend) beeld voor Nederland!

Bultrug, foto: Jos van den Berg, BirdingTexel

Volgens deskundigen is de kans echter groot, dat we de komende jaren meer walvissen zien voor de Nederlandse kust. Het gaat heel goed met de walvispopulatie en door de uitstekende visstand in de Noordzee verhuizen de enorme zeezoogdieren steeds vaker naar ’de randen van hun natuurlijke verspreidingsgebieden’.

De Telegraaf meldt deze week, dat ook de Texelse walvisexpert Adri Vonk deze theorie onderschrijft: “Het gaat inderdaad goed met de walvis. En bij walvissen werkt het net als met mensen: ze lopen, of zwemmen in dit geval, hun maag achterna. Waar eten te vinden is, daar zullen de walvissen zich melden.” De visstand in de Noordzee is volgens Vonk ’beter dan ooit’. Door de strenge visquota de afgelopen jaren en het ’gunstige klimaat’ krijgen de vissen waar walvissen ’gek op zijn’ veel kans. Ook zijn door klimaatverandering de migratiestromen van vissen veranderd. Daarom bewegen de walvissen zich iets anders en maken we de komende jaren zeker vaker kans om van deze prachtbeesten te kunnen genieten.

 

Tientallen voorbijgangers zien de walvissen ook

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Blog