Allemaal blije gezichten

René Alblas

11 May 2016 .

DOOR: PAUL BÖHRE

Speuren naar de zwarte wouw

Speuren naar de zwarte wouw

Afgelopen weekend was het dan zo ver. En de weersvoorspellingen veelbelovend: rond de 23 graden op de wadden, matig ZO windje. Helder. Ideaal weer om (trek)vogels te kijken in het eerste weekend van mei. En dus een uitgelezen weekend om het eerste Wadden Vogelfestival mee te ‘vieren’. En dan mag je voor ROOTS en het nieuwe VogelMagazine twee vogelexcursies leiden. Wat een feest kan het leven zijn!

JESS_20160507_0005

Het Wadden Vogelfestival, foto: Jessy Gabriëls

Als ik ’s morgens om 7.30 uur op de boot stap, zie ik meteen al overal vogelaars over het Marsdiep koekeloeren. Dat belooft al veel goeds voor het festival. En als ik een klein uurtje later het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp binnenloop, vertrekpunt van mijn en vele andere excursies die dag, staan de eerste excursiedeelnemers al klaar, gewapend met robuuste kijkers.

Ik kies voor de excursie de omgeving van de vuurtoren. Een van de beste plekken op het eiland om de vogeltrek te bekijken. En omdat er wat vroeger die ochtend in de ‘tuintjes’ onderaan de vuurtoren een draaihals is gezien, besluiten we dat eerst te proberen. Tussen de deelnemers bevinden zich onder andere vier Belgische jonge vrouwen. Ze zijn voor het eerst op Texel en kijken hun ogen uit. Ik zet een mannetje kneu in de telescoop, een van de mooist gekleurde vogeltjes van het eiland. Maar ook een zingende tapuit, roodborsttapuit, zwartkop, Engelse gele kwikstaart, grasmus. En dat allemaal binnen de eerste 100 meter, stuk voor stuk juweeltjes van vogels, en prachtig belicht door het fluwelen ochtendzonnetje. Ondertussen trekken er ook veel vogels over, met als klapstukken een zwarte wouw en zwarte ooievaar. In nog geen kwartier tijd. En als we even later nog een tijdje bij het uitkijkpunt De Waterral over het Renvogelveld vele soorten binnen hengelen, vliegen ineens alle meeuwen in wilde paniek omhoog. “Vreemd”, mompel ik. “Dat doen ze eigenlijk alleen als er een visarend over komt…”. Twee seconden later vliegt deze reuzenroofvogel ineens vlak boven ons hoofd. Voor iedereen een geweldige ervaring, die je niet snel vergeet.

De checklist wordt aangekruist meer dan 70 soorten

De checklist wordt aangekruist, meer dan 70 soorten!

Twee overflappende zwarte wouwen

Twee overflappende zwarte wouwen

Probeer dat maar eens te overtreffen, bedenk ik me als later die middag mijn tweede excursie vertrekt. Succes bij de vuurtoren verzekerd, dus gaan ik weer met mijn nieuwe groep die kant op. Tim Schipper van de Jonge Vogelaars Texels vergezelt me als excursieleider. We zien die middag meer dan 70 (!) vogelsoorten. Maar het hoogtepunt van de middag is de mededeling via WhatsApp dat er een zwarte wouw onderweg is van zuid naar noord. Tim wordt nerveus, want dit is een nieuwe soort voor hem, en hij heeft hem al een paar keer op een haar na gemist. Op een gegeven moment komt het bericht door dat de vogel over de Slufterweg naar noord vliegt. We zouden hem inmiddels in de telescoop moeten kunnen zien. Ik scan de horizon, maar zie niet een maar twee grote vogels. Door de trillende warme lucht is het moeilijk te zien om welke roofvogels het gaat, maar dan zie ik toch even een gevorkte staart. Maar… de andere heeft er ook een. Het zijn er dus twee! Snel geef ik het telescoop beeld door aan Tim. Hij ziet ze wel, maar kan zelf de gevorkte staart – een van de doorslaggevende kenmerken van de zwarte wouw – niet ontdekken. En dan verdwijnen ze ook nog eens uit beeld. De teleurstelling is even heel groot. Ik besluit om nog 10 minuten te wachten met teruggaan naar het Informatiecentrum en de excursie af te sluiten. Je weet maar nooit, de wouw die we eerder die ochtend zagen, vloog ook langs de vuurtoren door naar Vlieland. Dan ineens verschijnen er twee zwarte wouwen vlak boven ons hoofd. Dus toch! Ze flappen vlak over ons heen richting zee en door naar Vlieland. De ontlading is groot. Ook bij de andere jonge Texelse vogelaars die inmiddels hard zijn komen aanfietsen. Voor allemaal een vette mooie nieuwe soort. En zo mooi dichtbij. Dan is vogelen de leukste hobby ter wereld, en mijn excursie super geslaagd. Ik zie alleen maar blije gezichten om me heen. In een woord: geweldig!

Noteer vast in je agenda:
Volgend jaar is er weer een Wadden Vogelfestival, op 6 en 7 mei 2017.
Veel vogelaars op het eiland

Veel vogelaars op het eiland

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog