Op zoek naar de nachtzwaluw, deel 2: Bezoek aan De Vleugel

admin

23 December 2014 .

Samen met collega Eddy tijdens het onderzoek in het Natural History Museum

DOOR: RUBEN EVENS

De Nechisar nachtzwaluw is waarschijnlijk één van de meest mysterieuze vogelsoorten van onze planeet. Het enige wat we van het dier kennen is één vleugel. Deze vleugel is in 1990 gevonden en is van een overreden individu. Tot op heden werden verder geen harde bewijzen verzameld over het bestaan van deze vogelsoort. In 2009 zou een team van Britse ornithologen kort bij een levend exemplaar gestaan hebben, maar de vogel slaagde erin te ontsnappen. Dus toch geen zekerheid of dit dé Nechisar nachtzwaluw was.

Van 4 januari tot 2 februari 2015 zal ik met een team wetenschappers proberen de ‘nachtzwaluw met één vleugel’ te ontdekken. Ons hoofddoel is onderzoek te doen naar nachtzwaluwen in Nechisar National Park, maar ook zullen andere vogels, zoogdieren, reptielen en insecten geïnventariseerd worden. Ter voorbereiding reisden teamgenoot Eddy en ik enkele weken geleden af naar Groot-Brittannië. We zouden er Roger Safford (de ontdekker van de vleugel) ontmoeten, diverse Afrikaanse nachtzwaluwsoorten bestuderen en … de Vleugel bekijken!

Het bezoek aan Roger Safford vond plaats in het hoofdkwartier van Birdlife International, te Cambridge. Meer dan anderhalf uur lang werd Nechisar National Park als locatie uitvoerig besproken en schetste hij ons de situatie bij de vondst van zijn vleugel. Na een uitgebreide presentatie konden we ons een eerste idee vormen over het park. We verlieten Cambridge met een goed gevoel en met nog meer spanning om de Nechisar nachtzwaluw daadwerkelijk te ontmoeten. 

Het was bijna avond toen we aankwamen bij het Natural History Museum in Tring. In dat grote, grijze gebouw met ornithology collections moest de vleugel ergens opgeborgen zijn. Na ons te hebben aangemeld, werden we door een doolhof van opslagruimtes geloodst tot plots, uit een vergrendelde kast, een klein doosje te voorschijn kwam. Het doosje bevatte het enige bewijs van Caprimulgus solala. Nauwkeurig verpakt in een plastic zakje werd het silhouet van de vleugel zichtbaar. Voordat ik de vleugel had kunnen bestuderen had de twijfel enigszins toegeslagen. Is de Nechisar nachtzwaluw eigenlijk wel een nieuwe soort? 

Twee dagen lang hebben we honderden individuen van elf nachtzwaluwsoorten onderzocht, en toen was het duidelijk: geen één zwaluwsoort leek op de vleugel in het doosje.

We verlieten Groot-Brittannië uiteindelijk met twee belangrijke stukken uit onze puzzel: de vindplaats en kennis over de vleugel. Laten we nu op zoek gaan naar het lichaam dat bij die vleugel past! 

Benieuwd naar het vervolg? Lees ons volgende nachtzwaluw blog!

Wilt u deze expeditie steunen? Dat kan! Uw financiële bijdrage is meer dan welkom. Het ibannummer van dit expeditieteam is BE33 9730 5977 2646, o.v.v. Tracing Nature. Voor meer informatie, mail naar [email protected].

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog