Eindigt het sprookje met jonge wolfjes?

Daniël Mulder

5 March 2019 .

Wolf stalking in the forest

De opmars van de wolf naar Nederland bevat alle bouwstenen voor een sprookje, blogt Roots-redacteur Daniël Mulder. Er is een mysterieuze jager, een dode wolf, een gekke wolf, angstige boeren, blije boswachters, drollenspeurders én er is mogelijk een wolvenromance op de Veluwe. Misschien eindigt het sprookje in mei met jonge wolfjes… 

Lang, lang geleden werd in 1869 in het Limburgse Schinveld zeer waarschijnlijk de laatste wolf van Nederland gedood. Aan de wolfloze periode lijkt op 4 juli 2013 een einde te komen. Bij Luttelgeest in de Noordoostpolder ligt een dode wolf langs de weg. List en bedrog zijn echter in het spel. Een (boze?) jager heeft de wolf in Oost-Europa doodgeschoten en langs de weg gelegd. Maar twee jaar later is het wel raak: op 7 maart 2015 steekt een Duitse wolf de grens over en wandelt Drenthe binnen. Half Nederland feest, de andere helft beeft.

Foto: Peter van Wieringen

De waaghals bleek een jong dier uit de roedel ‘Munster’, die actief is in de regio Hamburg-Bremen. Het was een beetje een gekke wolf, want het dier ging in het Groningse Kolham in looppas over het trottoir en in Hoogezand bezocht hij een woonwijk met winkels. Maar het lot was hem slecht gezind. Hij stierf in Duitsland door een aanrijding. Later werd hij uit een Duitse vrieskist gehaald en in een kofferbak naar Nederland vervoerd om hier te eindigen als museumstuk. In sprookjes kan alles.

Workshops & waakhonden

Wolven en auto’s zijn geen gelukkige combinatie. Op 3 maart 2017 werd op de A28 tussen Hoogeveen en Meppel weer een dode wolf gevonden. Deze was wel wild. Het was een gezond jong mannetje van ongeveer 1,5 jaar oud en afkomstig uit de roedel ‘Cuxhaven’ ten noorden van Bremen. Ondertussen blijven er wolven rondzwerven. In augustus 2017 worden twee dode schapen gevonden. Dna-onderzoek bewijst: het is wolvenwerk. Schapenboeren sidderen.
In 2018 buitelen de wolvennieuwtjes over elkaar heen. Er zijn blije boswachters, want er zitten wolven in Drenthe en op de Veluwe. Er zijn wolvenworkshops en wolvendrollenzoekers En er komen waakhonden om kuddes schapen te beschermen. De wolf leeft.
Het sprookje gaat verder als op 19 februari 2019 een wolvin met kenteken GW998f (zwarte wolf op kaart) zes maanden aanwezig is op de Veluwe. De wolf is hiermee officieel gevestigd in Nederland.

Maar echte sprookjes eindigen met een huwelijk. En wie weet lukt dat, want er is een wolvenman op de Veluwe gespot. Zijn codenaam luidt: GW893m (rode wolf op kaart). Het is niet ondenkbaar dat ze elkaar hebben ontmoet. Mocht dat zo zijn dan kan het zomaar gebeuren dat er begin mei jongen worden geboren. En als ze uit de buurt blijven van auto’s, jagers, kinderen, wandelaars, schapen en winkelcentra, leven ze misschien  wel lang en gelukkig.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog