Een zeehond-drive-in op de Brouwersdam

Daniël Mulder

28 August 2018 .

Roots-redacteur Daniël Mulder ontdekte deze zomer dat de Brouwersdam een zeehond-drive-in is. Andere ontdekking: vogelaars moeten in het najaar en de winter naar de deze vrijstaat.

Brouwersdam

“Je moet naar de spuikom van de Brouwersdam, grote kans dat je zeehonden ziet”, vertelde de eigenaresse van natuurcamping Hoeve Batenburg in Ellemeet. Als een local een natuurgeheimtip geeft, dan negeer je die niet. Dus reden we naar de Brouwersdam, ook omdat de jongste dochter van net vier nogal verzot is op zeehonden. Ze slaapt er zelfs mee.

Na jaren zomervakanties op diverse Waddeneilanden zonder zeehonden, waren de zeehond-zien-verwachtingen niet bijster hooggespannen. En toen we de Brouwersdam zagen, die Schouwen-Duiveland en Goeree Overflakkee met elkaar verbindt, daalde het enthousiasme nog verder. Hier? Zeehonden? We zagen een slingerend lint van asfalt en basaltblokken. Links de Noordzee. Rechts het Grevelingenmeer.

De spuikom bleek een inham in de Brouwersdam te zijn met een hoog metalen hek eromheen. Volgens de campingeigenaresse om mensen op afstand te houden van de zeehonden. “Als ze gaan spuien dan zwemmen de vissen zo de bek van zeehonden binnen.” Zo beschouwd was het dus een soort zeehondensnackbar, deze spuikom.

Brouwersdam

Bezoekerscentrum én uitzichttoren van Staatsbosbeheer op de Brouwersdam.

Kamelen en surfers

De Brouwersdam is een gekke plek. Het waait er vaak hard, fietsers zitten meestal gebogen over hun stuur. En het is een beetje een vrijstaat. Ook is het rommelig en leeg tegelijk, en het licht is fenomenaal. Surfers slaan er hun slag, campers parkeren overal lukraak voor een fijn uitzicht over zee en hier en daar staat een verschoten snackkar. Ook is er een vreemde uitzichttoren die niet zo vriendelijk oogt, maar wel een mooi uitzicht biedt. En we zagen kamelen, want circus Renz stond er ook.

Maar we kwamen voor zeehonden.

Het leuke is: hier kun je zeehonden spotten vanuit de auto. Dat hoeft niet, maar het kan. Je parkeert je auto aan de rand van de spuikom en een paar meter lager slaan de golven kapot op de basaltblokken die groen en bruin zijn van de algen en het wier. En dan maar kijken of je een zeehond ziet. Hier en daar staan nog wat auto’s geparkeerd, het lijkt wel een zeehond-drive-in.

Brouwersdam

Een verrekijker is handig om de zeehond beter te zien…

En we zagen zeehonden. Al heel snel. Eerst alleen een kop boven het water. Toen ook een lijf dat soepel door het water gleed. En daarna zagen we er nog een paar. De dochters waren blij. Ik was ook blij dat zij blij waren. Op de steenblokken scharrelden scholeksters en meeuwen. En ik dacht: dit is een mooi onderwerp voor Roots.

BrouwersdamToen ik na de vakantie weer op de redactie kwam, lag daar het nieuwe Vogelmagazine (najaar 2018), die mijn collega Paul Böhre met veel vogelliefde in elkaar zet. En wat staat daarin: een verhaal over de vogelhotspots langs de Brouwersdam. En wat schrijft hij over de spuikom: ‘Neem hier ruim de tijd en check de spuikom op zeehonden en steenlopers.’

Hij schrijft ook dat je er in de zomer niet moet zijn als vogelaar, en dat je er in de winter en herfst moet komen vanwege de vele vogels. Dat is beslist waar, maar een zeehond spot je hier dus ook in de zomer.

Vogelmagazine bestellen

In het nieuwe nummer van het Vogelmagazine vind je een mooie reportage over de Brouwersdam, inclusief een overzichtskaart met de hotspots. Bestel het nummer eenvoudig online.

 

Foto header: Fons van den Heuvel

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog