Wat een vraag: wat is de rauschtijd?

Daniël Mulder

8 October 2021 .

twee wilde zwijnen in een bos tijdens de rauschtijd

Wild boar, Sus scrofa, forest wild animal in the nature habitat, portrait of a big wild mammal, face to face, Czech Republic

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: wat is de rauschtijd? Bioloog Geert-Jan Roebers, die jaarlijks de Roots Scheurkalender maakt, weet het antwoord.

Rond oktober krijgen de wilde zwijnen het voorjaar in de kop. Dan begint namelijk de paartijd van wilde zwijnen. Deze periode wordt ook wel de rauschtijd (een overzicht van zwijnenterminologie lees je hier) genoemd en duurt tot februari.

Geert-Jan Roebers: “Vooral tussen de mannen – de keilers – gaat het er dan ruig aan toe. Ze hakken meedogenloos met hun slagtanden op elkaar in. Maar ze zijn erop voorbereid. Voordat de strijd losbarst, ontwikkelen ze onderhuids stevige bindweefselplaten. Die zijn het dikst op de schouders en op de borst. Toch vallen er tijdens de gevechten weleens gewonden of zelfs doden.”

wild zwijn half achter een boom - de rauschtijd is begonnen

De rauschtijd begint in de herfst en duurt tot februari. Foto: Bob Luijks

Meer over het wild zwijn

  • Wie een wandeling maakt over de Veluwe ziet overal omgewoelde bosgrond. Dat is het werk van wilde zwijnen. Zoogdierexpert Jasja Dekker legt uit waarom ze dat doen en wat de gevolgen zijn.
  • Zoals gezegd, in de herfst begint de rauschtijd. Dus de tijd van knokpartijen met andere mannetjes en vluggertjes met dames. Hierbij een stel weetjes en meer zwijnenterminologie.
  • Een foto van jonge zwijntjes met hun moeder is één van de 108 winnende foto’s bij de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. Dit is het bijzondere verhaal achter de foto.

Roots Agenda/Scheurkalender 2024

Zin in nog meer natuurweetjes?

  • De Roots Natuuragenda (t.w.v. € 14,99) heeft een handige ringband, een overzichtelijk weekindeling mét veel schrijfruimte, voldoende notitiepagina’s, 6 gratis ansichtkaarten, de mooiste seizoenwandelingen en interessante weetjes.
  • De Roots Scheurkalender (t.w.v. € 17,99) geeft elke dag een natuurweetje of quizvraag (met uitleg of een antwoord op de achterkant) en is geïllustreerd met 366 full colour natuurfoto’s.
  • Je profiteert van een korting tot 47%!

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2024 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 20!”

Foto bovenaan: iStock

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog