Deze boeken en andere producten staan in het aprilnummer van Roots. Bestellen gaat heel eenvoudig: klik op de titel of op de cover en je komt direct op de bestelpagina.

Voor speurneuzen

Wie de natuur in trekt, komt geregeld diersporen tegen: prenten in de modder, een knaagspoor, keutels of de resten van een prooi. Dat geeft je natuurbeleving een spannende dimensie! Want wie heeft je pad gekruist? Met behulp van deze veldgids, hét standaardwerk op dit gebied, vind je de dader. Door middel van handige zoeksleutels, honderden illustraties en informatie over uiterlijk, afmetingen en mogelijke vindplaatsen. Gebaseerd op maar liefst 40 zoekervaringen van de auteur. Geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde speurneus.

Veldgids Diersporen Europa, Annemanie van Diepenbeek, KNNV Uitgeverij, € 37,95.

Mysterieus reptiel

De gladde slang is de meest zeldzame van de drie inheemse slangen in Nederland en Vlaanderen. En hij is ook een echte stiekemerd. Twintig jaar lang onderzochten de auteurs, samen met tientallen vrijwilligers, dit mysterieuze reptiel. Hun fascinatie heeft geresulteerd in een rijk geïllustreerde boek, vol wetenswaardigheden over dit bijzondere dier. Waardevol zijn ook hun tips die bijdragen tot een betere bescherming, beheer en het opzetten en enthousiasmeren van meer vrijwilligersgroepen.

De gladde slang, Arnold van Rijsewijk e.a., KNNV Uitgeverij, € 24,95.

Kleine koning

De winterkoning, dat kleine bruine vogeltje met die omhooggestoken staart, is een van de meest onzichtbare tuinvogels. Winterkoninkjes zijn niet alleen rusteloos en watervlug, ze zoeken hun voedsel meestal in de onderstruiken, dus dat valt niet echt op. Stephen Moss, die eerder al een geweldige biografie schreef over de roodborst, doet nu hetzelfde over de winterkoning. Hij volgt deze vogel door het jaar heen en schets zo een liefdevol portret.

Het winterkoninkje, Stephen Moss, Ambo / Anthos, € 20,99.

 

Klimaat voor kinderen

Heb je kinderen of kleinkinderen? Lees dan eens samen dit klimaatboek. De teksten zijn toegankelijk voor jong (vanaf circa 8 jaar) en oud, de illustraties vrolijk en informatief. Zo lees je dat er wereldwijd iedere seconde 160.000 plastic tasjes worden uitgedeeld. Afijn, er staan genoeg weetjes in die je niet wist en waar je je samen over kunt verbazen.

123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat, Mathilda Masters, Lannoo, € 15,99.

 

Wijze lessen

In de moderne maatschappij zijn veel mensen het contact met de natuur uit het oog verloren. En omdat wij mensen ook onze oorsprong in de natuur hebben – alles is immers uit hetzelfde sterrenstof ontstaan – is er vaak een gevoel van verlorenheid, terwijl de verbondenheid met de natuur juist helend is; voor ons, maar ook voor de natuur zelf.
Met het boek De Acht grote lessen van de natuur probeert auteur Gary Ferguson ons handvatten te geven om weer in harmonie met de natuur te leven. Ferguson, ecoloog van beroep, schreef al diverse boeken over ecologie en wildlife, maar dit is het eerste dat in het Nederlands vertaald werd. En terecht, want de acht grote lessen die hij beschrijft, zou een ieder tot zich moeten nemen.

Ferguson vertelt bijvoorbeeld over het belang van verbondenheid (biodiversiteit!), het omarmen van de vrouwelijke energie, hoe wij moeten leren van de wijze ouderen van de aarde, en hij weet daarbij veel te staven met nieuwe wetenschappelijke inzichten en zijn eigen rake observaties van lange hikes door de wildernis.
Om zijn verhaal kracht bij te zetten, grijpt Ferguson ook vaak terug naar mythes van oude culturen en volksoverleveringen en daarmee haalt hij vaak de wind uit zijn eigen zeilen. Soms is het beter met één heel sterk argument te komen dan een aantal op te voeren, omdat ze elkaar dan afzwakken. Toch is de De acht grote lessen van de natuur een boek dat je aan het denken zet. Als dat al niet gebeurd was.

De acht grote lessen van de natuur (hoe wij verbonden zijn met alles wat leeft), uitgeverij Ten Have, € 21,99.

Bosbadboek

Shinrin yoku komt uit Japan en betekent ‘bosbaden’. Het houdt in dat je jezelf onderdompelt in het bos en je zintuigen alle ruimte geeft. De Belgische Sarah Devos, die al eerder Het bosboek schreef, heeft samen met de Finse Katriina Kilpi een bosbadboek gemaakt ‘op maat voor Belgische en Nederlandse bosbaders’. Het is een sfeervol en praktisch boek geworden, zodat je het bos meer ruimte kunt geven in je dagelijkse leven.

Zakboek voor het bosbaden, Sarah Devos en Katriina Kilpi, Lannoo, € 19,99.