Deze boeken en andere producten staan in het septembernummer van Roots. Bestellen gaat heel eenvoudig: klik op de titel of op de cover en je komt direct op de bestelpagina.

Achtergrondkoor

Sprinkhanen en krekels zorgen voor dat ultieme achtergrondkoor op een warme zomeravond. Veel soorten zijn ook nog eens overdag actief, dus je kunt ze redelijk vlot zien. Wil je de naam weten? Dan pak je deze degelijke maar fraaie (foto)veldgids waarin bijna driehonderd soorten staan beschreven, inclusief verspreidingskaarten en veldkenmerken. Het boek is compleet voor West-, Midden- en Noord-Europa en behandelt ook de belangrijkste soorten van het Middellandse Zeegebied en de Balkan.

Veldgids Sprinkhanen en Krekels van Europa, uitgeverij KNNV,€ 39,95.

Jaarringverhalen

De Belgische Valerie Trouet bestudeert al ruim twintig jaar klimaatverandering via jaarringen van bomen. “Net als mensen vinden bomen het heerlijk om over het weer te praten”, schrijft Trouet. Is het bijvoorbeeld lang droog, dan zal de boom slechts een dun ringetje produceren. Ieder jaar levert een unieke ring op en zo ontstaat een soort vingerafdruk van een bepaalde klimaatperiode. Door jaarringen van bomen, die elkaar overlappen in groeitijd, naast elkaar te leggen, kun je dus een reconstructie maken van de klimaatgeschiedenis. Maar ook kun je zo uitvogelen of een viool van Stradivari echt is of een vervalsing. Bomen vertellen dus op hun manier iets over de geschiedenis op aarde. En dat onderzoek levert ronduit fascinerende verhalen op, vertelt door dé expert in dit vakgebied.

Wat bomen ons vertellen, Valerie Trouet, Lannoo, € 22,99.

Toegankelijke orchideeëngids

Wilde orchideeën zijn spectaculaire planten, die echter vaak moeilijk op naam te brengen zijn. Evolutionair is deze familie relatief kort afgescheiden, wat betekent dat hij ook erg divers is binnen een soort en nog gemakkelijk kruist met andere orchideeën. Met meer dan 2000 foto’s bieden de auteurs een veldgids aan met alle 300 soorten, ondersoorten en variëteiten die in Europa en het mediterrane gebied te vinden zijn. Een gemakkelijk te gebruiken veldgids, die de enorme variatie in deze groep toegankelijk en hanteerbaar maakt.

Veldgids orchideeën, Rolf Kühn, Hendrik AE Pedersen, Philip Cribb, Noordboek Natuur, € 37,90.

Steenrijk

Wat een monsterklus moet het samenstellen van de Stadsflora van de Lage Landen zijn geweest. De gids brengt namelijk de planten van Nederlandse en Vlaamse steden in beeld: zo’n 800 planten in totaal, inclusief 80 recent ontdekte soorten. Het boek is veel meer dan een veldgids. Je vindt er ook een uitgebreid overzicht van 26 steden (vaak met wandelroute) met hun mooiste en meest bijzondere planten en je kunt steeds intermezzo’s lezen: over bijvoorbeeld stadse kiwi’s of de terugkeer van de muurbloem. Ecoloog Ton Denters laat zien dat steden steenrijk zijn, in ieder geval aan planten.

Stadsflora van de Lage Landen, Ton Denters, Fontaine uitgevers, € 34,99.

Er ligt een wesp op tafel

Zeventien was Aglaia Bouma toen ze werd gestoken door een Europese hoornaar en in een anafylactische shock raakte. Ze overleefde het op het nippertje, wel was ze vanaf dat moment bang voor insecten. Alleen al het zien van een plaatje van een insect veroorzaakte een lichamelijke paniekreactie. Op een dag kon ze er niet langer omheen: ze leed aan een fobie.

Ze moest iets doen en na een bezoek aan museum Naturalis, waar ze geen klamme handen kreeg bij het zien van een dode, opgeprikte hoornaar, kocht ze een boek met op de cover een uitvergrote afbeelding van een limonadewesp. Lezen lukte niet, maar ze begon te wennen aan de wesp die op tafel lag. Na een tijdje durft ze het boek te openen en heel langzaam slaat de angst om in verwondering bij het zien van de facetogen van een Saksische wesp.

Het is nu ruim 30 jaar later en je kunt rustig stellen dat de steek van hoornaar Bouma ook iets heeft opgeleverd: ze is entomoloog geworden en ze schreef Insectenrijk, een boek dat net zo veel weetjes telt als het aantal mieren in een mierenhoop. Het leuke aan dit boek is dat Bouma tijdens haar reis door de wereld van het kleine af en toen nog verwijst naar haar voormalige insectenangst.

Bijvoorbeeld wanneer ze voor het eerst een insect over haar hand laat lopen – een lieveheersbeestje, dat eerst gruwelijk was verlamd door een virus van een schildwesp maar het toch overleeft. “Als ik niet nog altijd die aversie had gevoeld, zou ik zelfs hebben toegegeven dat het lichte kriebelen van de pootjes aangenaam was.” Los van deze verhaallijn toont Bouma een fraaie dwarsdoorsnede van het wonderlijke leven van insecten, waarin ze, behendig als een schrijvertje, je niet te ver onderdompelt in haar kennis. Uiteindelijk concludeert ze: “Mijn leven zonder angst is zoveel rijker. Insectenrijker.”

Insectenrijk, Aglaia Bouma, Atlas Contact, € 21,99.

Door vallei & dal

Fokko Bosker wandelt in deze gids door de Gelderse Vallei en het Eemdal: prachtige gebieden vol landgoederen, dorpjes en natuur. Hij beschrijft zijn voettocht in een persoonlijke stijl. Meer aandacht voor de overzichtelijkheid van de routekaarten was prettig geweest, het is in het begin behoorlijk puzzelen hoe de route precies in elkaar steekt.

Het Vallei- en Eempad, Fokko Bosker, Noordboek, € 19,90.