Deze boeken en andere producten staan in het meiummer van Roots. Bestellen gaat heel eenvoudig: klik op de titel of op de cover en je komt direct op de bestelpagina.

Veerkracht

Er zijn altijd mensen die naar dieren kijken. Zelfs in barre tijden. Zo hebben Londenaren een open oog gehouden voor vogels terwijl hun stad in de oorlog werd vernield. Voor gierzwaluwen bijvoorbeeld, die al vliegjes vangend dwars door een spectaculair luchtgevecht cirkelden. In dit boek brengt wetenschapsjournalist en schrijver Frans van der Helm met zijn
prettig leesbare korte verhalen het dagelijks leven van vogels dicht bij dat van ons. Variërend van rokjesdag en hoogoplopende ruzies tot een nachtegaal in oorlog. Een boek vol ‘veerkracht’.
Nabije vogels, Frans van der Helm, Noordboek, € 17,50.

Netwerken

Als het gaat over schimmels, zijn het vooral de paddenstoelen die de verbeelding prikkelen. Maar net als appels en peren
zijn paddenstoelen ‘slechts’ de vruchtlichamen van schimmels, bedoeld om sporen te produceren. Schimmels kunnen enorme netwerken vormen en spelen een belangrijke rol in het wood wide web. Dankzij schimmels kunnen planten bijvoorbeeld een sociaal netwerk onderhouden. Dat er veel meer is te vertellen, laat Merlin Sheldrake zien in dit boek. Hij laat je naar de wereld kijken vanuit de schimmels, een knappe prestatie.
Verweven leven, Merlin Sheldrake, Atlas Contact, € 26,99.

De banden vol met wind

Wandelen én fietsen hebben door corona een flink zetje in de rug gekregen. Daarom is het zo fijn dat de Basiskaart LF-routes weer verkrijgbaar is. Zo vind je eenvoudig de weg op de Nederlandse fietspaden. Ook plan je zo makkelijk een kleine fietsvakantie via de aangegeven LF-routes (3.300 km in totaal) en de fietsknooppunten. De losse kaartbladen zijn watervast.
LF Basiskaart, € 28,95. Ook te bestellen via nederlandfietsland.nl.

Het mooiste van Moeder Natuur

“Een persoonlijke visuele ode aan de ongelooflijke schoonheid van onze natuur”, zo omschrijft natuurfotograaf Marsel van Oosten zijn nieuwste boek, Mother. Deze Engelse titel van het (volledig Nederlandstalige) boek dekt de lading uitstekend.

Van Oosten is een van Nederlands meest succesvolle natuurfotografen, met een geheel eigen stijl waarin een perfecte compositie, heldere contouren, sterke vormen en een eenduidige boodschap belangrijke rollen spelen. De fotograaf won diverse prijzen bij prestigieuze fotowedstrijden, zoals Wildlife Photographer of the Year en European Wildlife Photographer of the Year.

Het lijvige boek (352 pagina’s!) beslaat maar liefst 15 jaar aan fotografiewerk. De fotograaf reisde hiervoor naar alle hoeken van de aarde. De vijf hoofdstukken in dit boek tonen Antarctica, Azië, Amerika, Europa en Afrika. Natuurfotografie betekent bij Van Oosten voor een groot deel dierenfotografie. In zijn landschapsfoto’s is hij niet bang om hier en daar een mens of een tentje in het landschap te plaatsen, waarschijnlijk bedoeld om de grootsheid van de natuur te benadrukken. Voor in het boek staat een boeiend artikel van de Amerikaanse bioloog Bret Weinstein. “Als je een tijdje naar het werk van deze fotograaf hebt gekeken, weet je meer over de wereld waarin je leeft”, schrijft hij.

En dat is absoluut waar. Door de enorme hoeveelheid aan onderwerpen en door de zakelijke lay-out (met vrij weinig ruimte tussen de foto’s) heeft het boek een beetje het uiterlijk van een catalogus gekregen. Daar is op zich niets mis mee. Maar de schitterende foto’s van Van Oosten zouden in een boek met meer witruimte en minder onderwerpen misschien nog beter tot hun recht komen.
Mother, Marsel van Oosten, uitgeverij Fontaine, € 85 (verkrijgbaar van 06 mei 2021).

Blik omhoog

Het universum uitleggen op basisniveau, dat is wat Sarah Devos voor ogen had toen ze dit boek maakte. Dus als je hersenen stroever gaan werken bij termen als zwaartekracht en lichtsnelheid, dan kun je met Het ruimteboek zeker uit de voeten. De auteur, die zelf ruiterlijk toegeeft geen talent te hebben voor wis- en natuurkunde, schreef eerder soortgelijke boeken over het bos en de zee. De illustraties tekende ze zelf.
Het ruimteboek, Sarah Devos, Manteau, € 24,99.