Deze boeken en andere producten staan in het novembernummer van Roots. Bestellen gaat heel eenvoudig: klik op de titel of op de cover en je komt direct op de bestelpagina.

cover vos en ikOngewone vriendschap

“Als je tijd met je huisdieren doorbrengt, gaan ze meer op jou lijken. Door tijd met Vos door te brengen, was ik meer op hem gaan lijken.” Catherine Raven is als bioloog opgeleid met de overtuiging dieren niet te antropomorfiseren, oftewel dieren te vermenselijken. Toch is dat wel wat zij doet met de vos die zij dagelijks op een vast tijdstip treft rond haar huis in de bergen van Montana. Ze noemt hem Vos. Ze leest hem voor, zet voedsel met knoflook voor hem klaar tegen de schurft en ze heeft het zelfs over zijn hobby’s, zoals haar bespioneren en huisvredebreuk plegen.

Behalve een verhaal over een bijzondere vriendschap maakt Catherine je ook deelgenoot van haar bespiegelingen over het leven, aan de hand van boeken (Moby Dick), gebeurtenissen (ijsbeertje Knut) en haar werkervaringen als ranger en docent.
Vos & ik, Catherine Raven, Atlas Contact, € 24,99.

cover kerken van hout, dominees van houtHet groene circus

Rob Bijlsma is niet alleen vogelonderzoeker; bijna elk onderwerp in de natuur heeft zijn belangstelling, van zwerfvuil tot het kappen van bomen en van dikke boswachters tot het aantal mensen op foto’s van jaarverslagen van natuurclubs. Bijlsma, die een fijne ironische ondertoon hanteert, meet, weegt en turft bijna alles op wetenschappelijk niveau. En dat al jarenlang. Al zijn ervaringen en kennis heeft hij gebundeld in het kritische boek Kerken van goud, dominees van hout (een uitspraak van zijn moeder).

Bijlsma is glashelder, want hij heeft ‘geen cursus polderen gevolgd’. De Nederlandse natuurbescherming draait volgens hem om geld en recreanten, natuur is bijzaak. Maar volgens Bijlsma redt de natuur zich wel, daar hoef je niet steeds te kappen en te beheren. En kom bij hem niet aan met de dooddoener dat natuur er is voor de mensen om te ontspannen: “De claim van deze zelfzuchtige mensen zet juist al het andere leven onder druk.”
Kerken van goud, dominees van hout, Rob Bijlsma, Atlas Contact, € 24,99.

cover van Op de schouders van de natuurOde aan de biodiversiteit

Natuurlijk weten we wel dat we als mens niet zonder natuur kunnen, maar soms is het goed om er weer attent op te worden gemaakt. En dus wijst de Noorse hoogleraar biologie je op het gilamonster, een giftige hagedis waarvan het speeksel invloed kan hebben op het tegengaan van geheugenverlies. Het boek barst van zulke weetjes. Moraal van het verhaal: behoud de soortenrijkdom.
Op de schouders van de natuur, Anne Sverdrup-Thygeson, De Bezige Bij, € 21,99.

cover van Vogels van de wadden

25 bijzondere vogelverhalen

De Wadden vormen een waar vogelparadijs, en achter elke soort steekt een bijzonder verhaal. Eilandmeisje en verhalenjutter Marloes Fopma van Terschelling kroop in de huid van 25 vogelsoorten en vertelt op liefdevolle wijze hun verhaal. Waarom komen de eider, noordse stern
en tapuit juist naar hier? Wordt een lepelaar met zo’n lange snavel geboren, en waarom noemen vogelaars de kneu ook wel robijntje? Met een voorwoord van Roots Vogelmagazine-columnist Klaas de Jong en fraaie aquarellen van Frans Schot.
Vogels van de Wadden, 25 verhalen, Marloes Fopma, Uitgeverij Eilandwijs, € 29,95.

 

cover Nu ga ik er eens op uitNatuurdagboeken van Thijsse

Dat natuurkenner Jac. P. Thijsse natuurdagboeken heeft bijgehouden is vrijwel onbekend. Zes stuks zijn er bewaard gebleven, geschreven tussen 1884 en 1944. De eerste twee dagboeken (1884 – 1898) zijn om twee redenen het meest interessant: ze zijn verhalend en geschreven toen Thijsse nog geen landelijke beroemdheid was.
Thijsse, die zichzelf een ‘alleenloper’ noemde, trok er vaak op uit om dieren en planten te bekijken. Zijn natuurkennis en wandelplezier spatten van de pagina’s, die ook nog fraai zijn geïllustreerd, vaak ook met eigen werk. In zijn dagboeken gebruikte Thijsse de Latijnse dieren- en plantennamen, gelukkig krijg je via voetnoten de
Nederlandse naam, waardoor je toch vlot kunt doorlezen.
Nu ga ik er eens op uit, Jac. P. Thijsse, Van Oorschot, € 35.

cover van De naturalis historia

Noodplanten voor barre tijden

Boeken over wildplukken en eten uit de natuur zijn er ruimschoots, toch is de groep mensen die nog werkelijk kennis heeft over eetbare en nuttige toepassingen van planten niet zo groot. Deze kennis is langzamerhand verloren gegaan. Wie tegenwoordig wil eten, gaat naar de supermarkt, niet naar het bos of buitengebied.

Volgens de Belgische plantenkenner en auteur Marcel De Cleene is het niet zo verstandig om blindelings te vertrouwen op de Jumbo of Albert Heijn. Door klimaatverandering kan de wereld sneller veranderen dan je denkt. Zeespiegelstijging, verdroging, bosbranden: de voedselproductie kan plotsklaps in de knel komen.
Wat deden onze voorouders wanneer de oogst mislukte, vraagt De Cleene zich af. En welke planten gebruikten zij om brood te maken, om kleren te fabriceren of om bier mee te brouwen?

De Cleene, die als plantenfysioloog werkt en talloze boeken over planten op zijn naam heeft staan, dook in de historische bronnen tot wel 2000 jaar terug. In De naturalis historia brengt hij de vergeten toepassingen van circa 250 soorten planten bijeen, fraai geïllustreerd met oude tekeningen van planten. Zo blijkt het aftreksel van de bol en de bloem van herfsttijloos een prima luizenverjager. Hildegard von Bingen sprak daar al over in 1150. Of neem de korenbloem. Jan Kops meldde in de Flora Batava (1828) dat de uitgeperste bloem met bijvoeging van aluin een hemelsblauwe verfsap oplevert. Voor hongerige magen is het goed te weten dat de adelaarsvaren, de jonge gekrulde scheuten, eetbaar is. Wel met mate. Een ander noodspijs is het blad van de adderwortel. Prima eetbaar als sla of als soepgroente. In tijden van nood is dit boek een goudmijn. Hoe je een en ander precies bereid is niet altijd duidelijk, maar daar zijn weer andere boeken voor.
De naturalis historia, Marcel De Cleene, Sterck & De Vreese, € 39,90.