Deze boeken en andere producten staan in het december- en januarinummer van Roots. Bestellen gaat heel eenvoudig: klik op de titel of op de cover en je komt direct op de bestelpagina.

Eend met krullen

Wilde eenden zijn misschien wel het meest ondergeschoven kindje onder vogelaars, omdat ze zo gewoon en algemeen zijn. Bijna niemand gunt ze een blik waardig, maar dat is zwaar onterecht. Het mannetje alleen al is een schoonheid op zich, met zijn flonkerende groene kop en gedistingeerde witte halsring. En vergeet ook het kokette staartkrulletje niet. Uniek! Deze eend voelt zich zelfs in Australië en Nieuw-Zeeland thuis. In deze bijzondere monografie lees je waarom. Een boek vol verrassende feiten over absoluut geen ‘gewone’ eend, geschreven door dé nestor onder de vogelaars: Gerard Ouweneel.
De wilde eend, Gerard Ouweneel, Atlas Contact, € 22,99.

Het wolvenboek

Sinds de vestiging van de wolf in Nederland is er een stroom aan wolvenboeken verschenen, maar een goed non-fictieboek voor jongeren was er nog niet. Tot nu. Het wolvenboek duikt op prettige wijze – mede dankzij de fijne illustraties – in de wereld van dit iconische roofdier. Naast de biologische kant gaat het ook over weerwolven, wolfskinderen en meer intrigerende zaken. Het mag een kinderboek zijn, maar je kunt rustig stellen dat het leuk is voor de leeftijd van 9 tot 99 jaar.
Het wolvenboek, Pieter Feller, Luitingh-Sijthoff, € 19,99.

Het schaap en de wereld

Het schaap heeft het ver geschopt in deze wereld. Zoveel is duidelijk als je dit boek leest. In de verre prehistorie besloot de mens ooit om wilde schapen te gaan domesticeren. Dat was een succes, dankzij een aantal eigenschappen van het schaap, zoals zich kunnen voortplanten in gevangenschap, zich graag laten leiden en de aanleg voor het ontwikkelen van een sterke band met een bepaald gebied. De mens profiteerde van hun melk, vlees, wol en wolvet.

Door dit succes zijn schapen een grote rol in het leven van de mens gaan spelen. Zo zouden er zonder schapen mogelijk nooit huishonden zijn geweest en diverse steden hebben hun ligging te danken aan het feit dat op die plek ooit een marktplaats is ontstaan langs een schapendrijversroute. Zo staat dit prettig geschreven boek vol met (soms verrassende) wetenswaardigheden over het schaap en zijn invloed op de wereld.
Een kleine geschiedenis van de wereld aan de hand van schapen, Sally Coulthard, uitgeverij Terra, € 22,99.

Zinnen die lopen

“Ik ben alleen, maar maak ondertussen deel uit van een ongekende massa”, noteert schrijver Flip van Doorn in zijn verhaal Norg, dat is opgenomen in de bloemlezing Hier loop ik dan. Die zin sluit (onbedoeld) perfect aan bij dit boek waarin de mooiste wandelverhalen van schrijvers staan. Want wat hebben veel schrijvers geschreven over hun voettochten. Reisschrijver Bob den Uyl bijvoorbeeld, maar ook Simon Vestdijk, Jacob van Lennep, Marente de Moor en Herman Koch wandelen voorbij. Soms zijn het complete verhalen, soms fragmenten uit een boek.
Hier loop ik dan, Wim Huijser, Rainbow, € 15.

Het rijke weer van Nederland

Zeker in de herfst hoor je mensen vaak zeggen dat het in Nederland zo vaak regent. Wie echter in de zojuist verschenen De Bosatlas van weer en klimaat naar het hoofdstuk ‘Neerslag en verdamping’ bladert, ziet al snel dat die uitspraak niet klopt. In Nederland regent het maar zeven procent van de tijd, dat is net iets minder dan een halve dag per week. Wat ook kan is dat degenen die zulke uitspraken doen op de Veluwe wonen of in een grote stad, want boven heuvels en steden regent het meer doordat de warmere lucht er makkelijker opstijgt. Koelt de warmere lucht weer af, dan ontstaan er regendruppels. Grote kans dus dat stedelingen meer ‘klagen’ over regen dan bewoners van de ommelanden.

Het weer is een favoriet gespreksonderwerp van veel Nederlanders. Nederland is rijk aan weer dat ook nog eens geregeld van gedaante verwisselt. Van hitte tot hoosbuien en van vrieskou tot windvlagen, we kennen het allemaal. Tel daarbij op de aandacht voor klimaatverandering in de maatschappij en de keuze voor deze thematische atlas is meer dan logisch. Uitgeverij Noordhoff deed dat trouwens al eerder, onder meer met een Bosatlas over Duurzaamheid, de Wadden en de Tweede Wereldoorlog.

De atlas gaat uitgebreid in op actuele weers- en klimaatontwikkelingen; zelfs de extreme neerslag in Limburg van deze zomer staat erin. Voor liefhebbers van weerkaarten biedt de atlas een reis langs talloze overzichtskaartjes van Nederland over droogte, hitte-eilanden, vorstdagen, windsnelheden en nog veel meer. Het KNMI heeft intensief meegewerkt aan de atlas, misschien verklaart dat het hoge aantal. Natuurlijk zijn er ook foto’s en infographics (bijvoorbeeld over hoe sneeuw, hagel en ijs ontstaan), maar voor de variatie hadden dat er iets meer mogen zijn.

Dat het klimaat verandert is vooral goed zichtbaar in de natuur. Door hogere temperaturen bloeit het sneeuwklokje bijvoorbeeld drie weken eerder dan vijftig jaar geleden. Voor landschapsfotografen die graag mist fotograferen bevat de atlas minder goed nieuws. Mist bestaat uit kleine waterdruppels die zich afzetten op zwevende stofdeeltjes. Maar doordat
de lucht in Nederland de laatste dertig jaar veel schoner is geworden, ontstaat er minder mist. In De Bilt is het bijvoorbeeld met vijftig procent afgenomen sinds de jaren zestig. Wil je toch mistfoto’s, dan zul je volgens de mistkaart moeten afreizen naar Noordoost-Groningen.
De Bosatlas van weer en klimaat, uitgeverij Noordhoff, € 29,95.

Veerkracht

“In dit boek vind je geen formule om te aarden, maar een aantal wegwijzers”, schrijft Ruth Allen, die zichzelf onder meer omschrijft als outdoor-psychotherapeut. Aarden is vooral verbinding zoeken met de natuur om je heen. Allen geeft allerlei praktische suggesties: van buiten bewegen tot het ontdekken van wildheid in jezelf en de natuur. Door de ingetogen vormgeving en verstilde natuurbeelden kom je al lezend al een beetje tot jezelf.
Aarden, Ruth Allen, uitgeverij Terra, € 22,99.

Boom van een rugtas

Het woord ‘fossiel’ is helemaal actueel. Klimaatverandering, hoge energieprijzen, steeds popt het op als een duveltje uit een doosje. Ook bij het duurzame outdoormerk Fjällräven is het gesignaleerd. De Zweden hebben namelijk een alternatief bedacht voor de op fossiele grondstoffen gebaseerde materialen waarvan ze hun rugtassen maken. Pine weave heet de gloednieuwe stof.
“Gemaakt van hout uit gecultiveerde en gecertificeerde bossen in Noord-Zweden”, aldus Fjällräven. Tree-Kånken heet deze rugtas waarvan de stof en de voering van hout is. Het ontwerp is een ode aan hun Kånken-klassieker. Productontwikkelaar Johanna Mollberg legt uit hoe stof wordt gemaakt: “Kort gezegd worden houtsnippers ingekookt tot een cellulosemassa. De massa gaat dan naar het lyocellproces, dat een soort techniek is voor het spinnen met opgeloste stoffen.

De opgeloste cellulosepulp wordt door spindoppen geduwd. Als laatste wordt het gewassen, gedroogd en in garen gesponnen.” Om de stof duurzaam en weerbestendig te maken, wordt het nog gecoat en vervolgens wordt er een Tree-Kånken van gemaakt. Dat is een compacte en solide dagrugtas, die je in de stad kunt gebruiken, maar je kun er ook mee door het bos struinen. Bijna fossielvrij. Fijn idee.
Fjällräven, Tree-Kånken, adviesprijs € 129,95. Info: fjallraven.com.