Deze boeken en andere producten staan in het februarinummer van Roots. Bestellen gaat heel eenvoudig: klik op de titel of op de cover en je komt direct op de bestelpagina.

39 roofvogels

Roofvogels fascineren door hun verschillende jachttechnieken, waanzinnig gave vliegmanoeuvres en ultrascherpe ogen. En ze verschillen qua bouw: van de supersnelle aerodynamisch gebouwde slechtvalk tot de gier of zeearend met een vleugeloppervlak dat niet onderdoet voor de afmetingen van een deur.

In deze gids zijn alle kenmerken van de 39 roofvogels in Europa overzichtelijk en eenvoudig terug te vinden. De beschrijvingen over habitat, verspreidingsgebied, jachtstijl, broedgedrag en aantallen zijn uitvoerig en up-to-date. Het boek is rijk geïllustreerd met ruim 300 foto’s, maar ook met tekeningen waarbij alle soorten ook nog eens extra overzichtelijk op uitklapbare omslagflappen zijn weergegeven. Zowel een handzame als praktische gids.

ANWB Roofvogelgids van Europa, Daniel Schmidt-Rothmund, Winfried Nachtigall, Theodor Mebs, Kosmos Uitgevers, € 25.

Naar de onderkant

Als je niet de verwachting hebt dat Niemandsland, een Antarctische ontdekkingsreis alleen over Antarctica gaat, is dit een heerlijk boek. Tussen de avonturen van schrijver en historicus Adwin de Kluyver zelf, die aanmonstert op de 56 meter lange driemaster Europa, verweeft hij de avonturen van historische ontdekkingsreizigers. Soms lijken die vergezocht, maar uiteindelijk is er altijd weer de link met de Zuidpool. Eenmaal op Terra Antarctica ervaart De Kluyver de gevolgen van de klimaatcrisis en ontdekt hij dat aan de geur van pinguïnpoep (guano) niet te ontsnappen valt. Een boek vol verrassende invalshoeken én verhaalvormen, voor iedereen op wie Antarctica een sterke aantrekkingskracht heeft.

Niemandsland, Adwin de Kluyver, uitgeverij Spectrum, € 22,99.

Oude reuzen

De coronatijd levert ook mooie dingen op. Dit fraaie bomenboek bijvoorbeeld. Maker Gerard Janssen vond de bossen rond Utrecht wat te druk worden. Hij besloot daarom op zoek te gaan naar oude en bijzondere bomen. Langzaam wordt hij gegrepen door de oude reuzen en wil hij meer weten. Uiteindelijk verandert zijn reis door de bomenwereld zelfs zijn blik op ouderdom.

In Janssens boek kom je meer te weten over de sapstroom en jaarringen. Ook lees je hoe bomen samenwerken en je vindt een overzicht van de oudste bomen ter wereld en de oudste bomen in Nederland en België. En zoals Janssen al ontdekte, vaak kun je gewoon naar die bomen toe wandelen.

Dikke Oude Bomenboek, Gerard Janssen, uitgeverij Snor, € 24,99.

Swarovski CL Curio 7×21: Lekker ding voor avonturiers

Wandelend over het strand kijk je al schelpen zoekend vaker naar beneden dan naar boven. Een om je nek bungelende verrekijker is dan niet erg praktisch, dus die stop je weg in de rugzak. Je mist dan wel weer net die vogel die langs vliegt. Gelukkig maakt Swarovski een einde aan dit dilemma met de Curio CL 7×21: een licht (250 gram!) en inklapbaar pocketkijkertje van slechts 6×9 centimeter dat je zo in iedere (jas)zak stopt.

Opvallend is het ultra strakke design, resultaat van een samenwerking met topontwerper Marc Newson, die eerder al staaltjes van vakmanschap liet zien bij Apple, Louis Vutton en Montblanc. Maar werkt dat ook in het veld? Grotendeels. Deze verrekijker is vooral ontwikkeld voor gebruikers die geen kijker om de nek willen hangen, maar wel altijd een kwaliteitskijker bij zich willen hebben. Dat blijkt: de nekband is een elastisch koord, de regenkap hangt vooral in de weg. Het ten dele metalen huis voelt (te) koud aan. Maar de 7x vergroting heeft als voordeel dat deze kijker ondanks het kleine ontwerp toch een heel helder en breed beeldveld heeft. Daarbij zorgt deze vergroting er ook voor dat deze kijker een zeer rustig beeld heeft. De beeldkwaliteit is gelijk aan de andere pocketkijkers van Swarovski en biedt de beste beeldkwaliteit in deze klasse. Een handig ding, vooral voor de avonturier!

Swarovski CL Curio, leverbaar in zwart en zilver/burnt orange, € 770.

Grenzeloze Rijn

De rivier de Rijn is als hoofdpersonage een intrigerend figuur. Zeker in de handen van Mathijs Deen, die feit en fictie moeiteloos naast elkaar laat bestaan. “Een rivier is ook het water dat je niet ziet”, zegt ergens een paleograaf tegen hem. Dus gaat Deen op zoek naar sporen van de rivier en reist door Europa. Onderweg weeft hij de Rijnverhalen aan elkaar: van oerossen tot bergen die stenen golven zijn met zeeën van tijd.

De grenzeloze rivier, Mathijs Deen, De Bezige Bij, € 23,99.

Hommage aan nationale parken

Om de 60 mooiste nationale parken van Europa in kaart te brengen, vroeg Lonely Planet, de maker van de bekende reisgidsen, aan hun redacteuren en reisauteurs om hun beste reiservaringen. Het moesten parken zijn die echt iets unieks te bieden hebben. In hun eigen woorden is dat: “Een mix van adembenemend natuurschoon, buitengewone flora en fauna, meeslepende activiteiten, interessante plaatselijke cultuur en (soms) een boeiende geschiedenis.”

In deze ‘parkencompetitie’ speelt Nederland geen rol. Nul parken staan in het boek. Wel staat het Deense deel van de Waddenzee erin, maar in Nederland is de Waddenzee – dit blijft een pijnlijke constatering – geen nationaal park. Ach, de concurrentie is ook groot als je door dit boek bladert. Sarek, de Karpaten, Abruzzo, veel ruige gebieden waar de natuur nog grotendeels heer en meester is. Dat is ook wat je verwacht van een nationaal park.

Lonely Planet doet waar het goed in is: enthousiasts beschrijven waarom je juist naar een van deze parken moet. Je krijgt praktische tips voor overnachtingen, welke dieren je kunt spotten, wat te doen in twee of drie dagen of als je langer gaat dan een week. Allemaal bekende ingrediënten uit de reisgidsen die nog altijd goed werken en de reislust aanwakkeren.

Nationale parken van Europa, Lonely Planet, Kosmos Uitgevers, € 29,99.