Deze boeken en andere producten staan in het maartnummer van Roots. Bestellen gaat heel eenvoudig: klik op de titel of op de cover en je komt direct op de bestelpagina.

Bosmens tussen de herten

Op zijn 19e verruilt Geoffroy Delorme de mensenmaatschappij voor de dierenwereld: hij gaat in een Normandisch bos van 45 km2 wonen. Nou ja, wonen kun je het nauwelijks noemen, hij heeft geen tent of andere luxe. Langzaam verwildert hij en wordt hij geaccepteerd door de herten die er leven. Zeven jaar lang leeft hij als een bosmens en wordt meer en meer onderdeel van het bos en de hertenfamilie die er leeft. Dat gaat natuurlijk niet zonder tegenslag, honger en uitputting. Delorme beschrijft het allemaal zonder poespas, maar intrigerend en wonderlijk zijn de zeven jaren in het bos zeker. Zelf omschrijft hij zijn hertenleven zo: “Om gelukkig te leven, moet je in het verborgene leven.”
De hertenman, Geoffroy Delorme, uitgeverij Kosmos, € 20,99.

Het bonte legioen

Het doel in het leven van Dave Goulson? “Dat mensen van insecten gaan houden.” De hoogleraar biologie en schrijver van diverse insectenboeken, waaronder het bekende Een verhaal met een angel dat over hommels gaat, maakt het zichzelf niet makkelijk want hij weet ook dat veel mensen juist “niet dol zijn op insecten”.

Dat insecten van levensbelang zijn voor dier én mens, dat wordt wel duidelijk in zijn meest recente boek. Sterker nog: het wordt een chaos op aarde zonder het bonte legioen ‘kriebelbeestjes’. De ‘hommelprofessor’ legt het allemaal geduldig en helder uit en aan het slot spoort hij je via talloze suggesties aan om zelf in actie te komen. Of zoals Goulson schrijft: “We moeten een leger op de been brengen, in alle geledingen van de maatschappij.” Zo niet, dan wordt het akelig stil op aarde.
Stille aarde, Dave Goulson, Atlas Contact, € 24,99.

Zin in buiten

Klinkt de naam van boswachter Marieke Schatteleijn je bekend in de oren? Dan ken je haar waarschijnlijk van BinnensteBuiten, het tv-programma waarin ze altijd enthousiast vertelt over natuur. In Natuurzin gaat ze op zoek naar antwoorden op vragen als: waarom bevordert de natuur je gezondheid, waarom is duisternis belangrijk en hoe kom je weer met het landschap in verbinding? Ze bezoekt natuurterreinen, ziet dieren en planten, spreekt wetenschappers en duikt in rapporten. Die combinatie van kennis en buitenbelevenissen levert een meer dan leuk boek op.
Natuurzin, Marieke Schatteleijn, uitgeverij Kosmos, € 22,50.

Wie ben ik

Als je in het Rijksmuseum langs de schilderijen wandelt zonder even stil te staan en de informatiebordjes te lezen, dan blijft je bezoek toch een beetje oppervlakkig. Je kunt zeggen dat je een schilderij mooi vindt, maar als je weet wie de schilder is, hoe het werk heet, hoe het is ontstaan en waarom het is geschilderd, dan krijgt zo’n schilderij meer lading, meer diepte.
Hetzelfde gaat op voor wandelen in de natuur. Vlinders zijn mooi, maar als je weet welke vlinder je ziet fladderen, is dat net wat leuker. Zeker als je ook nog de plant herkent waarop de vlinder is geland. Dat geldt eigenlijk voor alle dieren en planten. Hoe meer je er herkent, des te meer komt een landschap tot leven en vormt het niet louter een mooi decor waar je doorheen wandelt. Herken je eenmaal een dier of plant, dan kun je daar meer over lezen en zo krijgt een landschap steeds meer laagjes.
Nu zijn er allerlei apps die je in het veld kunnen helpen om de juiste naam te vinden van een dier of plant, maar een papieren veldgids is nog altijd handig. Zeker als het een gids is waarin 57 zoekkaarten zijn gebundeld waarop de meest algemene dieren en planten van Nederland staan. Wildlife-illustrator Jasper de Ruiter heeft zijn zoekkaarten bijeengebracht in Herken wie ik ben. De herkenningskaarten, van paddenstoelen tot bijen en van bosvogels tot strandvondsten, zijn zeer laagdrempelig in gebruik. Het boek, globaal ingedeeld in leefgebieden, bevat naast de herkenningskaarten ook nog aanvullende informatie over bijvoorbeeld natuur in de tuin of de stad. “En staat een soort niet op de kaart, dan heb je mogelijk iets bijzonders gezien”, schrijft de tekenaar. Kort samengevat: een verdraaid handige gids.
Herken wie ik ben, Jasper de Ruiter, Tringa Paintings, € 24,95.

Verbluffend opzoekboek

Heb je je altijd al afgevraagd hoe het is om een vogel te zijn? De internationaal bekende ornitholoog David Allen Sibley weet dit als geen ander onder woorden te brengen en te illustreren. Dit boek staat vol met verbluffende vogelfeiten die je werkelijk van alles leren over vogels: van de meest complexe keuzes die ze moeten maken tot de verrassend menselijke emoties die ze soms vertonen. Wist je bijvoorbeeld dat als je zou eten als een Amerikaanse goudhaan, je meer dan 25 grote pizza’s per dag zou eten? En dat er soorten vogels zijn die de hele winter in de lucht doorbrengen? Een echt opzoekboek, waarin je talloze keren kunt blijven bladeren.
Hoe het is om een vogel te zijn, David Allen Sibley, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, € 24,99.