Deze boeken en andere producten staan in het aprilnummer van Roots. Bestellen gaat heel eenvoudig: klik op de titel of op de cover en je komt direct op de bestelpagina.

Onzichtbare handjes

Geregeld hoor je in de media een bioloog vertellen dat insecten, meestal gaat het over bestuivers, ontzettend belangrijk zijn voor het leven op aarde. Zelden is het belang zo beeldend verwoord als door de Franse bioloog Bernard Chevassus-au-Louis. In het voorwoord van dit boek schrijft hij: “Wij zijn als de passagiers in de eerste klasse van een cruiseschip, profiterend van alle luxe aan boord, maar onwetend van iedereen, tot diep in de machinekamer aan toe, die al die gemakken mogelijk maakt.” François Lasserre en illustrator Marion Vandenbroucke zetten de talloze onzichtbare handjes in de machinekamer van de aarde op een mooie manier in het spotlicht. In compacte verhaaltjes worden honderd kleine beestjes besproken. Het gros daarvan komt ook in je tuin voor.
De bonte verzameling beestjes in je tuin, François Lasserre, Uitgeverij Terra, € 29,99.

Vermakelijke (tuin)vogelverhalen

Voor deze verhalenbundel neemt de nestor onder de vogelaars, Gerard Ouweneel, ons mee naar plekken in binnen- en buitenland waar je vanuit huis ultiem van vogels kunt genieten. Zo belandt hij in een paradijsvogeltuin in Papoea waar een van de meest spectaculaire voedertafels ter wereld staat. En bij Bram Rijksen, op het dak van diens appartement dat is ingericht als een heuse trektelpost. Houd je eigen tuin ook in de gaten, straks loopt er (net als in januari 2016 in Hoogwoud) een zeldzame roodkeelnachtegaal onder de bosjes door. Met alle gevolgen van dien. Vijftig vogelverhalen en allemaal leuk!
Thuisvogels, 50 verhalen over vogels kijken vanuit huis, Gerard Ouweneel, KNNV Uitgeverij, € 19,95.

Gek van ganzen

De Britse natuurschrijver en vogelaar Stephen Rutt zag zijn hele leven al ganzen zonder ze echt op te merken. Pas als hij vanuit Engeland naar Schotland verhuist en ze vanuit zijn nieuwe huis ziet overtrekken, maken de ganzen iets in hem wakker: Ik had niet voorzien dat ik door ganzen geobsedeerd zou raken (…).” Rutt beschrijft hoe hij probeert te aarden in het ‘vreemde’ landschap waar hij woont. Tijdens zijn buitentochten volgt hij diverse soorten ganzen, zoals rietganzen en grauwe ganzen. De vogels bieden houvast in zijn nieuwe bestaan. Hoewel het verhaal door het boek heen wat kabbelend van toon blijft, beschrijft Rutt wel mooi welke invloed de seizoenswisselingen hebben op hem en zijn geliefde ganzen.
Wintervlucht, Stephen Rutt, Uitgeverij Terra, € 19,99.

366 dierengedichten

Dagelijks een (dieren)gedicht lezen is een vitamineshot voor de geest. Dit kleurrijk geïllustreerde boek biedt voor elke dag van het jaar een gedicht van zowel Nederlandse als Vlaamse dichters. Van Toon Tellegen tot Joke van Leeuwen en geen dier zo gek of het komt voorbij. Dit heerlijke boek, waarin de ‘luizen vlooien hebben’ en een ‘Eend lijkt op een eend’, is geschikt voor jong en oud. Prettige bijkomstigheid: door het lezen kijk je nét even anders naar de dieren om je heen.
Een wonderprachtig dier, illustraties Britta Teckentrup, diverse auteurs, uitgeverij Ploegsma, € 39,99.

Het levensverhaal van de Veluwe

Boeken over Nederlandse natuurgebieden zijn er in overvloed. Met name de Biesbosch, de Wadden en natuurlijk de Veluwe zijn geliefde onderwerpen. Redelijk nieuw in het genre is de landschapsbiografie over een specifiek natuurgebied. In een landschapsbiografie komen ecologie, aardkunde, geschiedenis en historische geografie samen. Zo verscheen in 2015 een biografie over de Drentsche Aa. Recent kreeg Westerwolde nog een eigen kloeke landschapsbiografie (gewicht: 3,5 kilo). Ook de Veluwe heeft een levensverhaal dat fascinerend genoeg is, blijkt uit de bijna 1,5 kilo wegende De Veluwe –landschapsbiografie van Nederlands grootste natuurgebied.

De Veluwe – die zijn heuvels te danken heeft aan enorme gletsjers die zand en grind opstuwden – oogt als een redelijk ongerept natuurgebied waarin mensen een kleine rol spelen, maar het tegendeel is waar. De basis voor de huidige Veluwenatuur is gelegd door intensief grondgebruik van mensen. In de prehistorie was de Veluwe zelfs een van de meest dichtbevolkte gebieden van Nederland, in het boek mooi omschreven als ‘de Randstad van de prehistorie’. Dat het levensverhaal van de Veluwe zo intrigerend is, komt ook omdat aan de flanken van het gebied zo veel is gebeurd: denk aan de landgoederen aan de noordrand van de Veluwe, de beekjes en de watermolens, de stuwwallen in het zuiden en de invloed van het gebied op de naastgelegen IJsselvallei.

Wat het boek aantrekkelijk maakt is de link die de auteurs geregeld leggen tussen de foto’s, oude landkaarten en hoogtekaarten. Als het bijvoorbeeld over grafheuvels gaat, krijg je vanuit verschillende gezichtspunten te zien hoe de grafheuvels zijn ontstaan en waarom ze op bepaalde plekken in het landschap liggen. En zo reis je al lezend door de tijd én door het gebied. Het voelt een beetje alsof je een ontdekkingsreiziger bent in een regio die je dacht te kennen.
De Veluwe – landschapsbiografie van Nederlands grootste natuurgebied, Jan Neefjes en Hans Bleumink, uitgeverij Blauwdruk, € 34,50.

Voor groentjes

Bij het op naam brengen van een plant kun je natuurlijk een app gebruiken, toch is een veldgids ook nog handig. Voor een beginner zijn de gebruikte botanische termen in plantengidsen soms wel lastig te begrijpen. In dit woordenboek worden de termen uitgelegd via eenvoudige maar heldere illustraties. De ‘haarzone’ van een wortel, een ‘handnervig’ blad of de ‘gemaskerde kroon’ van een bloem: het staat er allemaal in. Natuurlijk is de betekenis van de termen ook via internet te achterhalen, maar dat de kennis overzichtelijk is gepresenteerd in een gids, is erg prettig.
Geïllustreerd botanisch woordenboek, Corinne Décarpentrie, KNNV Uitgeverij, € 17,95.