Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Roots-lezer Will Hoornstra vroeg bijvoorbeeld: hoe ontstaat boomschuim aan de voet van een boom?
Boomschuim aan de voet van een boom. Foto: Will Hoornstra
Volgens Roots-redacteur Paul Böhre is boomschuim is niets meer en niets minder dan regenwater dat op zijn weg naar beneden langs de stam van de boom allerlei stoffen opneemt. “Zoals eiwitten uit algen aan de kust tot grote schuimvlokken worden opgeklopt, zo vormen de stoffen in het regenwater ook schuim.” Eén van die stoffen, de zogeheten saponinen, maken dat schuim extra stabiel, waardoor het lang aan de voet van de boom kan blijven liggen. Bij het IVN lees je meer over boomschuim.
Meer leuke vragen van Roots-lezers
- In het novembernummer 2020 van Roots stond een artikel over weersverschijnselen, onder meer over waarom een regenboog rond is. Roots-lezer Jan Janssen las dat artikel en mailde: ‘Meteen dacht ik aan onze vakantie in Andalusië in februari 2016. We zagen daar deze platte regenboog. Waarom is deze niet rond?’
- Bij harde wind in het voorjaar kun je op het strand grote hoeveelheden schuim vinden, vooral als het eb is. Strand- en zeespecialist Hans Adema vertelt hoe het schuim ontstaat.
- Hoe komt de koperwiek aan zijn naam? Bioloog Geert-Jan Roebers geeft antwoord.
Extra dik zomernummer van Roots
In de nieuwe Roots van juli & augustus vind je meer leuke natuurvragen. Bestel de extra dikke zomereditie hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten binnen NL.”
Foto bovenaan (achtergrond): Melchert Meijer zu Schlochtern