De ‘Last Ice Area’ wordt beschermd gebied

admin

9 August 2019 .

last-ice-area-1

De Canadese overheid heeft aangekondigd dat een gebied ter grootte van 322,000 km2 – ongeveer zo groot als Duitsland – ten noorden van Canada officieel beschermd zal worden.

Het Wereld Natuurfonds heeft zich jarenlang sterk gemaakt voor de speciale status van deze regio. Dit is namelijk de enige plek op aarde waar in ’s zomers nog zee-ijs zal blijven bestaan. Het besluit is dan ook cruciaal voor de inheemse bevolking én voor de dieren die hier leven.

De Inuit noemen het bijzondere gebied ‘Tuvaijuittuq’, oftewel ‘het ijs smelt nooit’. Omdat hier het ijs meerdere jaren heeft kunnen groeien, zal het in tegenstelling tot op andere plekken niet wegsmelten in de zomer. Klimaatverandering eist zijn tol op de noordpool en daarom is de Last Ice Area zo belangrijk voor de overleving van ijsberen, narwallen en beluga’s.

;ast-ice-area-2

Kaart van het gebied. Bron: Wereld Natuurfonds. 

Nu het officieel beschermd gebied is, worden er maatregelen getroffen met betrekking tot de mijnbouw, olie- gaswinning en scheepvaart. Bovendien krijgen de lokale gemeenschappen meer zeggenschap over het gebied. Belangrijke ontwikkelingen voor de bewoners en voor het voortbestaan van de diersoorten die afhankelijk zijn van ijs.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren