In Nederland leven giftige vissen: broodjeaapverhaal?

Daniël Mulder

22 July 2022 .

De kleine pieterman behoort tot de giftige vissen

Kleine pieterman leeft op de zeebodem.

Maakt één zwaluw zomer? Leggen spinnen eitjes leggen onder je huid? En kunnen vleermuizen verstrikt raken in je haar? Roots ontrafelt regelmatig een broodjeaapverhaal. Deze keer: in Nederland leven giftige vissen.

Het is zomer en dat betekent bij mooi weer dat de stranden vaker worden bezocht voor verkoeling. Veel mensen zijn in zee beducht voor kwallen, maar er dreigt een ander en meer pijnlijker gevaar: de kleine pieterman.

giftige vissen

Nauwelijks zichtbaar verbergt de pieterman zich in de zeebodem. Foto: Wikipedia

Het aantal mensen dat in Nederland jaarlijks in aanraking komt met de kleine pieterman is niet heel groot. En dat is maar goed ook, want wie op de stekels van deze vis trapt, zal zich dit vanwege de intense pijn (zo bestrijd je de pijn) nog lang herinneren. De kleine pieterman is namelijk een van de giftigste vissen van Europa (bij de stichting Anemoon lees je meer over deze vis).

Giftige vissen

De kleine pieterman leeft in ondiep water en op zandbanken, waar hij zich ingraaft. Alleen zijn ogen en stekels komen boven het zand uit. De vis is met name ‘s avonds en ‘s nachts actief en voedt zich onder meer met kleine bodemvisjes. De kleine pieterman heeft ook nog een familielid, de grote pieterman die in diepere wateren leeft.

giftige vissen

De kleine pieterman. Afbeelding: Wikipedia

Nog 5 intrigerende broodjeaapverhalen

Foto bovenaan: Getty Images

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren