Maakt één zwaluw zomer? Leggen spinnen eitjes leggen onder je huid? En kunnen vleermuizen verstrikt raken in je haar? Roots ontrafelt regelmatig een broodjeaapverhaal. Deze keer: in Nederland leven giftige vissen.
Het is zomer en dat betekent bij mooi weer dat de stranden vaker worden bezocht voor verkoeling. Veel mensen zijn in zee beducht voor kwallen, maar er dreigt een ander en meer pijnlijker gevaar: de kleine pieterman.
Het aantal mensen dat in Nederland jaarlijks in aanraking komt met de kleine pieterman is niet heel groot. En dat is maar goed ook, want wie op de stekels van deze vis trapt, zal zich dit vanwege de intense pijn (zo bestrijd je de pijn) nog lang herinneren. De kleine pieterman is namelijk een van de giftigste vissen van Europa (bij de stichting Anemoon lees je meer over deze vis).
Giftige vissen
De kleine pieterman leeft in ondiep water en op zandbanken, waar hij zich ingraaft. Alleen zijn ogen en stekels komen boven het zand uit. De vis is met name ‘s avonds en ‘s nachts actief en voedt zich onder meer met kleine bodemvisjes. De kleine pieterman heeft ook nog een familielid, de grote pieterman die in diepere wateren leeft.
Nog 5 intrigerende broodjeaapverhalen
- Zuigt de bloedcicade bloed uit bij honden? Bioloog Geert-Jan Roebers, die voor Roots jaarlijks de Scheurkalender maakt, zocht het uit.
- Kan een vleugelslag van een zwaan je arm breken?
- En komen muggen nu wel of niet af op licht?
- Overleeft een spin een val uit het raam?
- Leeft een eendagsvlieg echt maar 24 uur?
Foto bovenaan: Getty Images