Schokkend hoog aantal pesticiden in mezen

admin

16 September 2019 .

Velt en Vogelbescherming Vlaanderen luiden de noodklok. In de lichamen van dode mezen zijn hoge aantallen pesticiden aangetroffen, waaronder het sinds 1974 officieel verboden middel DDT. Het gaat om mezenjongen van hoogstens twee weken oud, die nooit buiten het nest waren geweest. Vermoedelijk is de situatie in Nederland vergelijkbaar. 

36 soorten pesticiden

Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt: ‘Dat DDT na al die tijd nog steeds in onze omgeving aanwezig is, is zorgwekkend.’ Naast dit verboden insecticide werden ook fungiciden (tegen schimmels), herbiciden (tegen onkruid) en biociden aangetroffen. In totaal gaat het om maar liefst 36 verschillende pesticiden in 95 mezennesten in tuinen. In één nest werd een mix van twee insecticiden en zes fungiciden gevonden.

Foto: Ria Heerschop

Burgerwetenschapsproject SOS Mezen

Aanleiding voor het onderzoek – SOS Mezen getiteld – waren de alarmerende berichten van burgers die in 2018 dode kool- en pimpelmezen in nestkastjes troffen. Mensen werden daarom opgeroepen om dit voorjaar dode mezenjongen te melden. De meesjes werden vervolgens door Velt en Vogelbescherming onderzocht op de aanwezigheid van pesticiden.

Relatie met bestrijden van buxusmot?

SOS Mezen toont aan dat in de dode mezen pesticiden voorkomen die voor vogels een ‘Hoog’ risico dragen (cf. Pesticides Properties DataBase – PPDB). Ook werden stoffen aangetroffen die worden ingezet in het bestrijden van de buxusmot. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of er een aantoonbaar verband tussen de twee is.

Alles over SOS Mezen lees je hier.

Wist je trouwens dat er negen soorten mezen voorkomen in Nederland en België?

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren