Uniek: eerste rosevleugel gespot in Nederland

admin

15 August 2019 .

rosevleugel

Deze week hebben Joris Verhees en Pim Lemmers een bijzondere ontdekking gedaan. Per toeval kwamen de onderzoekers van Natuurbalans in het nieuwe natuurgebied Grensmaas een rosevleugel-sprinkhaan tegen. Dit is de eerste keer dat het insect in Nederland wordt waargenomen.

De rosevleugel dankt zijn naam aan de roze vleugels die hij heeft en die je goed ziet als hij gaat vliegen. De sprinkhaan is verder grijsbruin van kleur en heeft lichtere vlekken. Oorspronkelijk komt hij voor in rotsige, warme plaatsen in Zuid-Europa. Doordat de temperaturen hier toenemen, weet de rosevleugel zijn weg nu ook richting het noorden van Europa te vinden.

rosevleugel-2
Joris Verhees en Pim Lammers vonden de eerste rosevleugel in Bunde

Eind juli was de rosevleugel na meer dan een eeuw al gesignaleerd in België. Volgens Pim en Joris zat het er al een beetje aan te komen dat de sprinkhaan ook in Nederland gespot zou worden. Net op het moment dat zij tegen elkaar zeiden dat het gebied Grensmaas bij Bunde zo geschikt zou zijn voor de rosevleugel-sprinkhaan, vloog het exemplaar voorbij. Met ene netje hebben de onderzoekers het insect gevangen om het met zekerheid vast te kunnen stellen. Wij zijn benieuwd waar de rosevleugel verder nog zal opduiken.

Fotocredits hoofdbeeld: Guy Laurijssens

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren