Foto van de maand januari, 5 handige tips

René Alblas

28 December 2016 .

Tussen 23 december en 24 januari kun je foto’s insturen voor de Roots Foto van de maand januari wedstrijd. Het thema deze maand is ‘Natuur als kunst’. Om je winkansen te vergroten geven we hier enkele tips:

• De winter is een prima moment om op zoek te gaan naar kunstwerkjes van de natuur, denk bijvoorbeeld eens aan berijpte takken, ijshaar, ijspatronen, sneeuwkristallen, ijsbloemen, ijspegels of besneeuwde boomtakken.

• Als je macro-opnames maakt van onderwerpen op de grond probeer dan je camera zo parallel mogelijk aan je onderwerp te houden, dus echt recht naar beneden. Zo krijg je een mooie gelijke scherpte in het beeld. Een statief is daarbij heel handig.

• Vergeet de compositie niet. Sommige kunstwerkjes van de natuur kunnen zo aantrekkelijk zijn dat je de omgeving helemaal vergeet. Is de omgeving boeiend genoeg? Zijn er geen storende takjes? Kun je beter later terugkomen als er mooier licht is?

• Tweedimensionale onderwerpen vragen weinig scherptediepte. Je kunt het diafragma wat verder open zetten (bijvoorbeeld f/5). Dat komt goed uit als je op een donkere plek fotografeert. Zo hoef je minder lange sluitertijden te gebruiken. Handig als je geen statief bij je hebt.

• Twee fotografen die meesters zijn in het weergeven van ‘natuurkunst’: Theo Bosboom en Sandra Bartocha. Als je hun namen googelt vind je allerlei inspirerende beelden.

Foto: Sandra Bartocha

 

Foto: Theo Bosboom

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Maand